solyanreklam
sagreklam

Büyükşehir'le Sürüsüne Bereket

Büyükşehir'le Sürüsüne Bereket

Büyükşehir'le Sürüsüne Bereket
  • 01 Ocak 1970, Perşembe 2:00

Kl Keçisi Projesi meyvelerini veriyor

Mersin Büyükehir Belediyesi tarafndan küçükba hayvancla destek olmak amacyla hayata geçirilen ‘Mersin’de Kl Keçisi Islah Projesi’ kapsamnda datlan damzlk kl keçileri ilk yavrular verdi. Datlan 910 damzlk teke sayesinde hayvanclkla uraan 237 üreticinin sürüsü bereket kazand.

Damzlk tekeler üreticinin yüzünü güldürdü

Mersin Büyükehir Belediyesi Tarmsal Hizmetler Dairesi Bakanl tarafndan hayata geçirilen “Mersin’de Kl Keçisi Islah Projesi” meyve vermeye balad. Tarsus’ta 89 üreticiye 371, Erdemli’de 80 üreticiye 268, Çamlyayla’da 37 üreticiye 152, merkez mahallelerde de 31 üreticiye 119 adet olmak üzere 237 üreticiye toplam 910 adet Damzlk Kl Keçisi Tekesi datm gerçekletiren Büyükehir Belediyesi, damzlk olarak kullanlan tekelerden ilk yavrularn alan üreticinin yüzünü güldürdü. Yavrulama sezonunda beklenenin üstünde verim alan üreticiler, kendilerine salanan imkândan dolay Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz’a teekkürlerini iletti.

Yörük-Türkmen geleneini sürdüren ve geçimini hayvanclkla salayan üreticilerin sorunlarn yakndan takip eden Büyükehir Belediyesi, bu sorunlarn banda gelen ölü ve sakat doumlarn önüne geçebilmek için hayata geçirdii ‘Mersin’de Kl Keçisi Islah Projesi’ ile bir taraftan da çeitli hastalklar nedeniyle erken dönem kuzu ve olak kayplarnn da önüne geçmeye balad. Tarm konusundaki bilinçlendirme çalmalarn, hayvanclk alannda da geniletmeyi hedef alan Büyükehir Belediyesi, bünyesinde kurulan Tarmsal Hizmetler Dairesi Bakanl araclyla hayvan üreticilerinin melezleme ve doru seleksiyon uygulamasna öncülük etti. Mersin’deki kl keçisi rknn bozulma riskini ortadan kaldrmay amaçlayan proje ile kan deiimi salamak için üreticilere damzlk teke destei salayan Büyükehir Belediyesi, sürülerin bu ekilde slah edilmesiyle iletmelerin daha verimli hale getirilmesine imkan salad.

Balatlan bu proje ile hayvan üreticilerinin, rk özelliklerini baaryla temsil eden hayvanlara sahip olabilmeleri, iletmelerin damzlk hayvan üretimi mantn kavrayabilmeleri, kaliteli ve verimli damzlklar elde edebilmeleri, bölge artlarna uygun hayvanlarn üretilmesi konularnda altyapy da oluturan Büyükehir Belediyesi, Mersin’deki küçükba hayvanclk yetitiricilii yapan iletmelerin kl keçisi sürülerini slah ederken, sürü verimliliini de arttrarak üreticiye doping etkisi salad.

Üretici: “Çok iyi düünülmü bir proje”

Toroslar’n yüksek kesimlerinden Gözne Mahallesi’nde hayvanclkla uraan ve Büyükehir Belediyesi’nin projesinden duyduu memnuniyeti dile getiren üreticiler, projeyi yerinde ve baarl buldu. Projeden faydalanan üreticilerden Ecevit Üner, “u anda benim 12 tane tekem var. 4 tanesini Büyükehir Belediyesi verdi. Tekeler iyi, gayet memnunuz. Tekelerde kan deiimi güzel sonuçlar veriyor. Hayvanclkta önemli bir olaydr bu. Damzlk olarak Büyükehir Belediyesi’nden aldmz tekelerden verim almaya baladk. u anda yavrulayacaklar da var. Toplam 200’e yakn yavrulayacak var, mevcutta 230 yavru var. Datlan tekeler imdiden sürümüze bereketlendirdi ve önümüzdeki yllarda bu verim daha da artacak. Büyükehir Belediyesi’ne bu katk ve desteklerinden dolay çok teekkür ederiz. Çok iyi düünülmü bir projeydi ve daha imdiden verim almaya balamken, önümüzdeki yllarda çok daha güzel verim alnacak bir proje oldu. Burada önemli olan tekede rk ve cins deiimi. Hayvanclar için önemli olan da bu kan deiikliidir. Biz tutup da Erdemli’deki yörüklere gidemeyiz. Ama Büyükehir Belediyesi bizlere istediimiz kan deiimini bu destekle salad. Büyükehir Belediyesi sadece hayvanclkta deil tarmsal üreticiye de önemli destekler veriyor. Ben fide datmlarndan 28 tane ceviz fidan aldm. imdi evimin kenarlarna dikeceim ve hiç aklmzda yokken cevizden de verim alp gelir elde edeceiz. Bizleri kilometrelerce uzakta, dalarda tepelerde gören Büyükehir Belediye Bakanmz Burhanettin Kocamaz’a kendim ve Yörük arkadalarm adna çok teekkür ederim” sözleriyle Büyükehir Belediyesi’nin tarma ve üreticiye verdii desteklerden dolay teekkür etti.

Bir baka üretici Murat ahin de “Hayvanclkla geçimimizi salyoruz ve doduumdan beri de bu ii yapyorum. Büyükehir Belediye Bakanmz Burhanettin Kocamaz 4 tane teke verdi. Bu sene de bunlarn yavru verimini almaya baladk, inallah yeni seneye daha verimli olacak. Bakanmzn verdii tekeler iyiydi ve verimliydi. Büyükehir’in projesiyle sürüsüne bereket diyoruz. Bakanmza bizlere sunduu desteklerden dolay çok teekkür ederiz” sözleriyle elde ettikleri verime iaret ederken, bir baka üretici brahim enahin, “Gün boyu hayvanclkla urayoruz. Büyükehir Belediyesi de hayata geçirdii proje ile bizlere destek salad. Katklarndan dolay bakanmza teekkür ederiz. Bize verilen tekelerle rk deiimi ve kaliteli üretim amaçland. Bu sene de bu amaca eritik. Daha imdiden güzel verim elde ettik. Bizlere datlan tekeler, elimizdeki hayvanlardan daha kaliteliydi ve üretimimizde bu ekilde kaliteli ekilde artyor. Bakanmz Burhanettin Kocamaz’a her zaman bizlere destek verdii için ve bu projeye imza att için teekkür ederim” diye konutu.


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık