solyanreklam
sagreklam

Büyükşehir'den Üreticilere 5200 Adet Aşılı Asma Fidanı

Büyükşehir'den Üreticilere 5200 Adet Aşılı Asma Fidanı

Büyükşehir'den Üreticilere 5200 Adet Aşılı Asma Fidanı
  • 14 Mart 2018, Çarşamba 0:00

Mersin Büyükehir Belediyesi, baclk ile geçimini salayan üzüm üreticilerine yönelik hayata geçirdii  ‘Al Asma Fidan Üretimi Projesi’ni devam ettiriyor. Proje kapsamnda Çamlyayla ilçesinde 5200 adet al asma fidannn datm gerçekletirildi.

Özellikle tek geçim kayna baclk olan üreticileri desteklemek isteyen Mersin Büyükehir Belediyesi,  yayla kesiminde yaayan üreticilere destek olmaya devam ediyor.

Hayata geçirdii projelerle, geçimini çiftçilik ve üreticilik yaparak salayan vatandalara destek olmay sürdüren Büyükehir Belediyesi, Alata Bahçe Kültürleri Aratrma Enstitüsü Müdürlüü ile birlikte yürüttüü ‘Al Asma Fidan Üretimi Projesi’ne devam ediyor.

Çamlyayla’da verim ve kalite özellikleri yüksek, depolamaya dayankl sofralk 5200 adet Red Globe çeidi üzüm datm yaplrken, Gülnar için de yöreye özgü, yüksek kar getirisine sahip ve kurutmalk olarak deerlendirilen 17 bin adet kurutmalk kini üzümü çeidinin de datm gerçekletirilecek.

Üreticiler doru bildikleri yanllardan eitimler sayesinde kurtuluyor

Al Asma Fidan datm öncesinde, Mersin Büyükehir Belediyesi Tarmsal Hizmetler Dairesi Bakanl ile Alata Bahçe Kültürleri Aratrma Enstitüsü Müdürlüü personelleri tarafndan üreticilere eitim verildi.

Eitimde Alata Bahçe Kültürleri Aratrma Enstitüsü Müdürlüü Ziraat Mühendisi Mehmet Erdem Kiraz, ba tesisi ve yetitirme teknikleri, bir ban nasl tesis edilmesi gerektii, filoksera böceinin bacla olan zarar, ba tesisinde yer, çeit ve anaç seçimi, ba yerinin hazrlanmas, dikim plannn oluturulmas, fidanlarn dikimi ve bakm ilemleri hakknda üreticileri bilgilendirildi. Ayrca, Çamlyayla ilçesinde yetitirilen ve dünyada da yetitiricilii yaplan en önemli sofralk üzüm çeitlerinden birisi olan Red Globe üzümünü zararllara ve dier olumsuzluklara kar dayankl hale getirmek ve üretimde verim salayabilmek amacyla neler yaplmas gerektii anlatld.

Alata Bahçe Kültürleri Aratrma Enstitüsü’nde baclk üzerine çalmalarn gerçekletiren Ziraat Mühendisi Mehmet Erdem Kiraz, Büyükehir Belediyesi i birlii ile yürütülen projeyle üreticiye dorudan katk salamay hedeflediklerini ifade etti. Eitimin ardndan üreticiler de merak ettiklerini Ziraat Mühendisi Mehmet Erdem Kiraz’a sordular.

Bu hizmetlerle Çamlyayla ekonomisi can bulacak

Çamlyayla ilçesinde red globe üzüm çeidinin datmnn yapld programa katlan Çamlyayla Belediye Bakan smail Tepebal, “Bugün Sebil’de Red Globe asma fidan datm için toplandk. Sebil’in geçmiine baktnz zaman çok fazla üzüm sat vard. Filoksera hastalndan kaynakl Sebil’de üzüm hasad bitmi durumdayd. Ama Mersin Büyükehir Belediyemizin bu destekleriyle imdi tekrar Sebil eskiden olduu gibi üzüm ve yaprak satna devam edecek diye düünüyoruz. Bu çalmalarn çok güzel olduunu ben deerlendiriyorum. nallah bunun faydasn 1-2 yl sonra göreceiz. Sebil tekrar canlanacak, Sebil’den göç eden insanlarmz tekrardan Sebil’e gelecekler. Böylece Sebil’in ve Çamlyayla’nn ekonomisi canlanacak diyorum. Bu katklarndan dolay Mersin Büyükehir Belediyesi’ne ve Belediye Bakanmz Sayn Burhanettin Kocamaz’a çok teekkür ediyorum, sayglarm sunuyorum” dedi.

Üreticilerin rüyalar Büyükehir ile gerçek oldu

Sebil Mahalle Muhtar Emin Bozkurt da önceki yllarda Çamlyayla ilçesinde tonlarca üzüm hasad yaplrken, günümüzde zararl hastalk sonucunda üzüm veriminin azaldna dikkat çekerek, “Sebil’de 1999 yllarnda 5 ton üzüm çkyordu. u anda filoreksa hastalndan dolay üzüm miktar 1 tona dütü ve daha da dümeye devam ediyordu. Sa olsun Bakanmz bu konuda bizlere katk yapt. Bu hizmetlerin devamnn gelmesini istiyorum. Böylece Sebil’in ekonomisi de artar. Bu asma fidan üreticilerin rüyasna giriyordu. Vatandalar aray içerisindeydi. Sa olsun Bakanmz sesimizi duydu ve bizlere gönderdi. Bunlar yarn dikilecek ve üzüm hasadna inallah sizler de gelip göreceksiniz” eklinde konutu.

Sebil Mahallesi’nden Duran Küçük ise “Mersin Büyükehir Belediye Bakanmz Burhanettin Kocamaz’a çok teekkür ederiz. Tarmsal Hizmetler Dairesi Bakanl adna Sebil’de gerek domates fidesi, gerek ceviz fidesi ve u anda da Red Globe asma fidan datm yapld. Bunlar aldk ve dikeceiz. Hizmetlerin devamn bekliyoruz ve Bakanmza Sebil halk adna çok teekkür ediyorum” ifadelerini kulland.

 

 


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık