solyanreklam
sagreklam

Bursa'da müzede dikiş makinesi nostaljisi

Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, ziyaretçilerine, Türkiye’nin en eski dikiş makineleri ile keyifli bir tarihi yolculuk sunuyor.

Bursa'da  müzede dikiş makinesi nostaljisi
  • 21 Şubat 2018, Çarşamba 12:14

Sanayi mirasının gelecek nesillere aktarılması ve tarihi mirasın yaşatılması adına Büyükşehir Belediyesi tarafından kentte kazandırılan Merinos Tekstil Sanayi Müzesi,  ziyaretçilerini Cumhuriyet Tarihi’nin derinliklerinde bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. 2011 yılında ziyarete açılan ve 7 bin metrekare alan üzerinde kurgulanan müzede,  Bursa’nın son dönem tekstil sanayi belleği canlandırılıyor. 4 farklı bölümden oluşan yünün işlenmesinden kumaş haline getiriliş öyküsünün anlatıldığı, Bursa’nın ipekçilik tarihine ayrı bir bölümün ayrıldığı müze, bünyesinde yakın tarihin ipek, dokuma, tekstil sanayi, dikiş tarihi ve terzilik mesleğine ilişkin en kıymetli miraslarını barındırıyor. Merinos Tekstil ve Sanayi Müzesi, bugünlerde ise ilginç bir sergiye ev sahipliği yapıyor.

Tekstil tarihine ışık tutuyor

Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1938 yılında açılışı gerçekleştirilen Merinos Fabrikası’nın kültür merkezine dönüştürülmesinin ardından merkez içinde konumlandırılan Türkiye’nin ilk tekstil sanayi müzesi, bağışçılardan gelen objelerle her geçen gün envanterine tarihsel değeri olan yeni materyaller ekliyor.

Türkiye’nin dikim tarihini geniş bir perspektifle ziyaretçilerine sunan müzede, Cumhuriyet tarihinin en eski dikiş makinelerin izlenime sunulduğu sergi ise müze meraklılarının ilgisini çekiyor. Müze dostları tarafından Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’ne bağışlanan dikiş makineleri, Türkiye’nin en eski modelleri olma özelliğine sahip… Sergide terzilik sektörünün ve ev ekonomisi anlayışının nasıl geliştiği,  Türkiye’nin dikiş makineleri ile nasıl tanıştığı anlatılıyor.

Bursa, Anadolu’da dikiş tarihinin gelişiminde başı çekerken yurt dışından ithal edilen dönemin dikiş makineleri el gücüyle çalışacak şekilde tasarlanmış. Dikiş makinelerinin evlere girmesi ile birlikte satıcıların yıllarca bu makinelerinin nasıl kullanılacağını göstermek ve anlatmak için kurslar düzenlendiği de sergide yer alan ayrıntılardan bazıları…

Hürriyet ile tanışın…

İkinci meşrutiyetin 1908 yılında ilanı üzerine yabancı bir şirketin Türk tüketicisinin ruhuna hitap etmek amacıyla ürettiği ve ‘Hürriyet’  adını verdiği modelini de müzede görmek mümkün. Müzede ayrıca dünya üzerindeki ilk dikiş makinelerini tasarlayan mucitler ile bugüne kadar gelişiminde önemli rol oynayan girişimcilerin dünyaca ünlü markalarının hikâyeleri yer alıyor. Dikiş makinelerinin pazarlama stratejilerine ilişkin esprili reklam panoları da sergiye ayrı bir anlam katıyor. Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’ndeki  ‘Dikiş Makineleri’  sergisi, Pazartesi günleri hariç her gün 9.30 ile 17.00 saatleri arsında ziyaret edilebilir.


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık