solyanreklam
sagreklam

Beşiktaş İnsani Gelişimde En Önde!

İNGEV’in ilçelerde insani gelişmeyi desteklemek üzere hazırladığı İnsani Gelişme Endeksi –...

Beşiktaş İnsani Gelişimde En Önde!
  • 02 Ağustos 2018, Perşembe 19:54

İNGEV (İnsani Gelişme Vakfı) tarafından yapılan İnsani Gelişme Endeksi - İlçeler (İGE-İ) Raporunun sonuçları belli oldu. Sonuçlara göre Beşiktaş, Çok Yüksek İnsani Gelişim Bölgesi (Yeşil Bölge) kapsamındaki ilçeler arasında birinci sırada yer aldı. 2016 yılında ana endekste 3. sırada yer alan Beşiktaş, 2017 yılında birinci sıraya yerleşti.

Sosyal kapsama endeksinde Ümraniye’den sonra 2. sırada yer alan Beşiktaş; ekonomik durum, eğitim ve sosyal yaşam endekslerinde 1. sırada yer aldı.

İGE-İ olarak adlandırılan İnsani Gelişme Endeksi - İlçeler Raporu, büyükşehir sınırları içinde kalan bütün ilçelerle, en yüksek nüfusa sahip (150 bin ve üzeri) 186 ilçeyi kapsıyor. 2016 yılına göre ilçe kapsamı genişletilen rapor, 65 değişken ve “Gizli Vatandaş” çalışmasından oluşuyor. Veriler, belediyelerin faaliyet raporlarından, merkezi istatistiklerden ve “Gizli Vatandaş” uygulamasından elde ediliyor. Araştırma için çalışan vatandaşlar, kimliklerini açıklamadan 19 farklı senaryoya göre belediyelere başvuruyor. Vatandaşlar, engelli arabası ihtiyacı, çöp toplama, sokak aydınlatması gibi gerekçelerle belediyelerle iletişime geçiyor. Belediyenin başvuruyu ele alma ve cevap verme sürecine bakılarak puanlama yapılıyor. İlçe düzeyinde sosyal, ekonomik ve çevresel faktörlere yönelik bileşenlerden oluşan İGE-İ; demografik yapı, eğitim, sağlık, sosyal yaşam, sosyal içerme ve katılım, yönetişim, ekonomik kapasite, gelir ve tüketim durumu, çevre, altyapı ve ulaşım alanlarına ilişkin objektif göstergeler içeriyor.

Sonuçlar ise dört gruba ayrılıyor: Çok Yüksek İnsani Gelişme, Yüksek İnsani Gelişme, Orta İnsani Gelişme ve Düşük İnsani Gelişme. Her gruba sırasıyla yeşil, mavi, sarı ve kırmızı renk veriliyor. Bu yıl Çok Yüksek İnsani Gelişme (yeşil) bölgesinde 30 ilçe yer alıyor.

Yeşil bölgedeki ilçeler:

1. Beşiktaş - İstanbul, 2. Kadıköy - İstanbul, 3. Çankaya - Ankara, 4. Şişli - İstanbul, 5. Nilüfer - Bursa, 6. Muratpaşa - Antalya, 7. Karşıyaka - İzmir, 8. Tepebaşı - Eskişehir, 9. Bakırköy - İstanbul, 10. Maltepe - İstanbul, 11. Üsküdar - İstanbul, 12. Yenimahalle - Ankara, 13. Sarıyer - İstanbul, 14. Konak - İzmir, 15. Ataşehir - İstanbul, 16. Ümraniye - İstanbul 17. Beyoğlu - İstanbul, 18. Odunpazarı - Eskişehir, 19. İzmit - Kocaeli 20. Bornova - İzmir, 21. Fatih - İstanbul, 22. Avcılar - İstanbul, 23. Gaziemir - İzmir, 24. Beylikdüzü - İstanbul, 25. Keçiören - Ankara, 26. Tuzla - İstanbul, 27. Balçova - İzmir, 28. Çekmeköy - İstanbul, 29. Başakşehir - İstanbul, 30. Atakum - Samsun


İnsani Gelişme Endeksi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından 1990 yılından beri ülkeler düzeyinde yayımlanıyor. Kişi başına düşen gelir, doğumda beklenen yaşam süresi, okur-yazar ve okullaşma oranları dikkate alınarak hesaplanan İnsani Gelişme Endeksi, gelirin yanında eğitim ve sağlık verileriyle insani gelişmeyi ölçmeyi ve ülkeleri karşılaştırmayı amaçlıyor.

ingev.org


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık