BAŞKAN TÜRKYILMAZ, KÖY ENSTİTÜLÜLERİ UNUTMADI!

• 17 Nisan 2015, Cuma 0:00

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Köy Enstitüleri’nin 75. Kuruluş  Yıldönümü” nedeniyle, Mudanya’daki köy enstitüsü mezunu öğretmenlerle kahvaltıda bir araya geldi.

Mudanya’daki köy enstitüsü mezunu öğretmenler, Mudanya Sosyal Tesisleri’nde, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ile kahvaltıda buluştu. Mudanya Belediye Başkan Yardımcıları Mustafa Ay ve Metin Bağcı’nın da hazır bulunduğu programda konuşan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Köy Enstitüleri Anadolu’nun aydınlanma meşaleleri olarak ‘köye öğretmen ve köye yararlı diğer meslek erbabını’ yetiştirmek üzere 1937 yılında açılmaya başlandı. 17 Nisan 1940 yılında, Hasan Ali Yücel’in Milli Eğitim Bakanlığı ve İsmail Hakkı Tonguç’un önderliğinde kuruldu.  Köy Enstitüleriyle ekonomik ve toplumsal kalkınma birlikte hedeflenmiş ve Türk köylüsünün üzerindeki bilgisizlik, cahillik örtüsü kaldırılmaya çalışılmıştır. Çünkü okur yazar olmayan bir toplum ile Atatürk Cumhuriyeti’nin hedefi olan çağdaş uygarlığa ulaşılamazdı. İşte Köy Enstitüleri ile bu eksiklik giderilmeye çalışılmıştır” dedi. Başkan Türkyılmaz, köy enstitülerinin Anadolu’nun aydınlanma meşaleleri olduğunu vurgulayarak, “Köy enstitüleriyle ekonomik ve toplumsal kalkınma birlikte hedeflenmiş, Türk köylüsünün üzerindeki bilgisizlik, cahillik örtüsü kaldırılmaya çalışılmıştır. Bu açıdan önemli bir görev üstlenen köy enstitülerinin öneminin herkes tarafından çok iyi bilinmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu vesileyle köy enstitülerinde yetişmiş öğretmenlerimizin ellerini saygıyla öpüyorum” diye konuştu. Başkan Türkyılmaz, bu akşam saat 20.00’de Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde “Köy Enstitüleri Toprağın Çocukları” adlı sinema gösteriminin Köy Enstitüleri’nin Kuruluş Günü Özel Gösterimi yapılacağını ve tüm öğretmenleri ve Mudanyalıları davet ettiğini söyledi. Konuşmaların ardından Başkan Hayri Türkyılmaz’ın Mudanya Lisesi’nden hem okul müdürü, hem de Tarih Öğretmeni olan Mehmet Demirtaş, Öğrencisi ve Mudanya Belediye Başkanı Başkan Türkyılmaz’a köy enstitülü öğretmenleri unutmadığı için teşekkür etti.