solyanreklam
sagreklam

BAŞKAN TÜRKYILMAZ EKİBİ İLE PEMBE KÖŞK’E ÇIKTI

BAŞKAN TÜRKYILMAZ EKİBİ İLE PEMBE KÖŞK’E ÇIKTI

BAŞKAN TÜRKYILMAZ EKİBİ İLE  PEMBE KÖŞK’E ÇIKTI
  • 10 Kasım 2014, Pazartesi 0:00

BAŞKAN TÜRKYILMAZ VE MUDANYA BELEDİYESİ PERSONELİ PEMBE KÖŞK’E ÇIKTI

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 76. yıl dönümünde Mudanya Belediyesi personeli ile Anıtkabir’i ziyaret eden Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ve beraberindekiler,  Başkent Ankara’da Atatürk’ün ülke tarihinde en önemli kararları aldığı ve Milli Şef İsmet İnönü ve ailesinin uzun yıllar ikamet ettiği Pembe Köşk’ü de ziyaret etti.

ÖZDEN İNÖNÜ TOKER GAZİ MUSTAFA KEMAL VE İNÖNÜ’YÜ ANLATTI

Pembe Köşk’te İsmet İnönü’nün kızı ve İnönü Vakfı Başkanı Özden İnönü Toker tarafından karşılanan Mudanyalı heyet,  köşkü gezdi, Pembe Köşk’ün tarihine ilişkin Toker’den bilgi aldı. Mudanya Belediye Başkanı Türkyılmaz ve belediye personeline Pembe Köşk’ün tarihini ve dedesi ismet İnönü ve Ulu Önder Atatürk’e ilişkin hatıralarını anlatan Özden İnönü Toker, ziyaretçilere duygusal anlar yaşattı.

İNÖNÜ DENİZLERİ DARAĞACI’NDAN ALAMADI KAHROLDU

Babasının siyasette düşmanlığa karşı; siyasi nezakete önem verdiğini belirten Toker, İnönü’nün yıllar sonra cezaevinden çıkan Celal Bayar‘ı da ziyarete gittiğini,  Adnan Menderes’in idamını durdurabilmek için Berrin Menderes ile Hasan Polatkan’ın kardeşleriyle görüşüp birlikte hareket ettiklerini ancak idamı durduramadığını anlattı.  İnönü Toker,  babasının Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını darağacından kurtarmak için de büyük çaba sarf ettiğini ancak başarılı olamayınca kahrolduğunu söyledi.

ATATÜRK ÇOCUKLA ÇOCUK OLDURU

Cumhuriyetin ilk balosunun Pembe Köşk’te gerçekleştiğini ifade eden Toker, Atatürk’ten bahsederken ise o yılları yeniden yaşıyormuş gibi gözleri parladı.  Biz Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe ve Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir ile çocukluk arkadaşıyız diyen Özden İnönü Toker, Atatürk ile birçok kez aynı masada yemek yediklerini söyledi. Atatürk Köşke her geldiğinde bir bayram havası eserdi diyen Toker, babası ile Gazi’nin çalışma odasına geçmeden Atatürk’ün her fırsatta hatırlarını sorduğunu, kendileri ile zaman geçirmeyi çok sevdiğini anlattı. Özden İnönü Toker’’ Atatürk bir yere girdiğinde tüm gözler ona çevrilirdi,  iyi giyinmesini bilen biriydi, müthiş enerjisi vardı, herkesi kendine hayran bırakırdı ancak çok alçak gönüllü bir insandı. Kadınlara ayrı önem verir,  kendinden yaşça büyüklere hürmette kusur etmezdi. Çocuklara karşı özel bir ilgisi vardı, çocukla çocuk olur onlarla şakalaşmayı çok severdi’’ diye konuştu.

HARF DEVRİMİ ÖNCESİ ALFABEYİ TÜM YURTTA ANLATTI

1 Kasım 1928 tarihinde yeni Türk harflerinin kabul edildiğini hatırlatan Özden İnönü Toker, harf devrimi öncesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yeni alfabeyi tüm yurdu gezerek anlattığını söyledi. İnönü’nün kızı, ‘’ Atatürk her gittiği yerde mutlaka okulları ziyaret eder ve kara tahtanın önüne geçerdi,  hiçbir zaman ben yaptım oldu anlayışını benimsemedi, tüm devrimlerinde halkın onayını aldı’’ dedi.

TÜRKYILMAZ: MUDANYALILAR SİZİ ÇOK SEVDİ.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, ziyaretin sonunda Pembe Köşk’te açılan anı defterini imzaladı. Barışın ve Kardeşliğin Başkenti Mudanya’dan İnönü ailesine selam getirdik diyen Türkyılmaz, Özden İnönü Toker’e Mudanya ve Mudanyalılar sizleri çok sevdi’’ diye konuştu. Yurdun sadece 4 yerinde olan İsmet İnönü heykellerinden birinin de Mudanya’da bulunduğuna dikkat çeken Türkyılmaz anı defterine ‘’Cumhuriyet'imizin ikinci adamı büyük insan, bizler Mudanyalı hemşerilerin olarak sizi farklı bir şekilde çok sevdik. Atatürk ve daha nice isimsiz kahramanlarla birlikte bizlere bıraktığınız değerlere sonsuza dek sahip çıkacağız. Dünya var oldukça bu değerler yücelerek insanlığa mal olacaktır. Sizleri sevgi ve saygıyla anıyorum" ifadelerini yazdı. Türkyılmaz, İnönü Vakfı Başkanı Özden İnönü Toker'in elini öperek, kendisini Mudanya’ya davet etti. Ziyaretin sonunda Başkan Türkyılmaz ve Belediye Personeli Özden İnönü Toker ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık