solyanreklam
sagreklam

Araziler Büyükşehirle Değerleniyor

Araziler Büyükşehirle Değerleniyor

Araziler Büyükşehirle Değerleniyor
  • 02 Temmuz 2018, Pazartesi 0:00

Mersin tarm deer kazanyor

Mersin Büyükehir Belediyesi tarafndan tarmsal üretime yönelik destekler hz kesmeden devam ederken, 3 ylda 420 bin metreyi akn sulama borusu datm gerçekletiren Büyükehir Belediyesi, yl sonuna kadar 515 bin 171 metre sulama borusunu Mersin tarmnn hizmetine sunmu olacak.

Sulama Tesisi, Sulama Havuzu, Sulama Borusu…

Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz tarafndan tarmla geçimini salayan binlerce vatandan ürettii ürünün deer kazanmas ve çiftçilerin emeinin karln alabilmesi amacyla oluturulan Tarmsal Hizmetler Dairesi Bakanl, Mersin tarmnn deer kazanmas için çalmalarn tüm hzyla sürdürüyor. Bugüne kadar saysz hibe ve teknik destein yannda su depolama havuzu, elektro pompaj sulama tesisi, mevcut boru döeme ve kaynak yapm ii kapsamnda 25 adet sulama tesisini de tamamlayarak Mersinli üreticinin hizmetine sunan Tarmsal Hizmetler Dairesi Bakanl, 3 ylda 13 ilçede datt toplam 420 bin 301 metre sulama borusu ile çorak arazilere can suyu katt. Bunlara ek olarak 2018 ylnda 94 bin 870 metre sulama borusunun datma balayan Büyükehir Belediyesi, 3 sulama tesisinin yapmnda da ihale aamasna geldi. Mersin’de tarmsal üreticinin yüzünü güldürmeyi baaran Büyükehir Belediyesinin 4 ylda dataca toplam sulama borusu ise 515 bin171 metreye ulaacak. Bu hizmetlerin karl olarak da daha önce herhangi bir su kayna bulunmad için kuru tarm yaplan ya da bo braklan 161 bin 408 dekar arazide damla sulama sistemine geçilecek.

Büyükehir Belediyesi tarafndan salanan destekler kapsamnda zeytin, narenciye, kays, erik, kiraz, eftali, muz, incir, nar, elma, badem, domates, salatalk, biber, örtü alt yetitiricilii gibi türlerin üretimine balanmasyla da köyden kente göçler engellenecek, köylerde yaayan vatandalar, daha kazançl maddi gelir elde ederek refah seviyesi yükselecek.

“Yamur yaarsa olur, yamazsa o da olmazd”

Sulama borusu destekleri ile bugüne kadar tarm yaplmayan veya kuru tarm ile ürün elde etmeye çalrken tüm umutlarn yamura baladklarn aktaran Mut lçesi Kavakl Mahalle Muhtar Mehmet Ecir, “Bata sayn Büyükehir Belediye Bakanmz Burhanettin Kocamaz olmak üzere bizlere bu imkann sunulmasnda emei geçen herkesten Allah bin kere raz olsun. Borularmzn tamamnda patlaklar vard ve artk çürümütü. imdilik 9 bin 626 metre sulama borusu verildi. Ama bizim için bu borularn önemi çok büyük. Köyümüz toprak bakmndan kraç ve kurak bir yapya sahip. Bu nedenle arazi yapsndan dolay da arpa ekerdik, yamur yaarsa olur, yamazsa o da olmazd. Tarmsal Hizmetler Dairesi Bakanl’ndan ve bizlere sunduklar hizmetlerden de çok memnunuz. Allah raz olsun” dedi

Sadece Kavakl’da 300 aile yararlanacak

Yeni borular sayesinde kaçaklarn önüne geçileceini ve sulama hizmetinden 300 ailenin yararlanacan söyleyen Kavakl Mahallesi Sulama Kooperatifi Bakan Ali Gökçe de “Bize bundan 7-8 sene önce verilen borular iyi durumda deildi ve artk kullanamaz hale gelmitik. Bizlere bu imkan saladlar. 10 kilometreye yakn boru verdiler. Seçimin hemen ardndan vereceklerini söylemilerdi, seçimin ertesi gününde borularmz geldi. Sözlerini de tuttular. Bu borular verilmeden mevcut boruda patlak çoktu ve bu yüzden köylüler arasnda da skntlar yaanyordu. Yaktmz elektrik verdiimiz paray karlamyordu. Bu yüzden biz de muhtarmzla Mersin’e gittik, dilekçemizi verdik. Hemen ardndan kendileri geldi, incelediler, ölçüp biçtiler ve sonrasnda da borularmz teslim ettiler. Mahalle sakinleri de o kadar memnun ki herkes daha borular döenmeden heyecandan gelip gelip bakyorlar. Bu borularn sayesinde imdilik 2 bin 500 dönüm arazi sulanacak ve bundan sadece bizim köyümüzde 186 aile yararlanacak. 38 aile de köy dndan bu imkandan faydalanacak. Önceki boruya güvenemediimiz için fazla abone yapamadk ama bu borulardan sonra 300 üyenin kaydn yapp daha fazla köylümüzün bu imkandan faydalanmasn salayacaz. Bizi devaml destekliyorlar, Allah hepsinden raz olsun. u son 3 senedir baktmzda ilçemizin tamamna tarmsal manada gelen hizmet çok büyük. O yüzden ne kadar teekkür etsek azdr” diye konutu.

Artk Mut’ta üretim zaman

Son günlerde yüksek fiyatyla gündeme gelen patates ve soan örnei ile suyun önemine iaret eden Kavakl Mahallesi sakinlerinden Okay Ecir ise “Ben tarmla urayorum. Vatandamz kalknsn diye bizlere Büyükehir Belediyesi tarafndan sulama borusu gönderildi. Daha önceden köyümüz kraç olduu için sulama ansmz yoktu. Traktörlerle, tanklarla ufak ufak sulama yapmaya çalyorduk. Daha önceki yllarda verilen boru bir türlü düzen tutmad ama bu borularla artk mahallemizde çok ey deiecek. Sayn Burhanettin Kocamaz’a çok teekkür ederiz. Bundan sonra da bizim bu iin ucundan tutmamz lazm. Ben bu Kavakl köyünde soann, patatesin kilosunu 10 liraya yiyorsam bir yerde bir eksiklik vardr. Ama Allah izin verirse Kavakl köyü bundan sonra soann, patatesin fiyatnn dümesine de yardmc olacak. Çok geni ama ekim dikim yaplamayan arazilerimiz var. Üstelik bu topraklar öyle verimli ki; insan dikseniz sabaha meyve verir. Ama dediim gibi sulama skntsndan dolay kullanamyorduk ama artk Burhanettin Kocamaz bakanmzn sayesinde tüm araziler tarma kazandrlacak” eklinde konutu.

Hiç su görmemi topraklar suyla tanacak

Datmna balanan sulama borularndan dolay Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz’a teekkürlerini ileten Suçat Mahalle Muhtar Ahmet Uysal, “Allah raz olsun her dediimizi yapyorlar” sözleriyle memnuniyetlerini ifade ederken “Borular verilmeden sulama yapamyorduk. Herkes kendi imkanlar ile sulama yapmaya çalyordu ama kooperatif kanalyla sulanacak yerler bu borular bekliyordu. Artk bu borularla 3 bin dönüm arazi sulanacak. Büyükehir Belediyesi’ne verdikleri hizmetlerden dolay teekkür ederiz. Çok memnunuz” sona eren su özlemi ile mahallelerinde artk herkesin kazanacan ifade etti.

Suçat Sulama Kooperatifi Bakan lhan Uzar da Mut’ta hiç su görmemi topraklarn Büyükehir Belediyesi sayesinde suyla tanacana deinerek, “Havuz sistemi çok güzel bir sistem. Bu projeyi faaliyete geçirdiimizde üyemiz olan 78 kii burada hiç su görmemi topraklara su verecek. Daha verimli bir köy haline geleceiz. Suçat’da artk sulama sknts olmayacak. Belli çtay atk ve artk bu imkan çok rahat bir ekilde insanlara uzanacak. Ana hatlardan uzak kalan çiftçilerimize bu borularla su vereceiz ve daha verimli bir sulama yapacaz. Su her ey demek. Sayn Bakanmz Burhanettin Kocamaz’n ellerinden öpüyoruz, iyi ki böyle bir bakanmz var” dedi.

 

 


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık