solyanreklam
sagreklam

50 Yıllık Soruna Çözüm: İmar Barışı

İmar Barışı ile 13 milyon konutun imar ve iskan sıkıntısı bitiyor. Düzenlemeye kısa sürede büyük ilgi gösteren Arnavutköylüler, başvurularını Arnavutköy Belediyesi’nde gerçekleştiriyor. Mevcut düzenleme sayesinde yaklaşık 50 yıldır devam eden soruna ...

50 Yıllık Soruna Çözüm: İmar Barışı
  • 20 Haziran 2018, Çarşamba 9:49
50 Yıllık Soruna Çözüm: İmar Barışı

İmar Barışı ile 13 milyon konutun imar ve iskan sıkıntısı bitiyor. Düzenlemeye kısa sürede büyük ilgi gösteren Arnavutköylüler, başvurularını Arnavutköy Belediyesi’nde gerçekleştiriyor. Mevcut düzenleme sayesinde yaklaşık 50 yıldır devam eden soruna çözüm üretilmesi vatandaşları memnun etti.

Kamuoyunda 'İmar Barışı' olarak bilinen, 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen düzenleme kapsamında Yapı Kayıt Belgesi için başvurular, Arnavutköy Belediyesi’nde alınmaya devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedefleniyor. Düzenleme, 31 Aralık 2017 tarihinden önceki ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıları kapsıyor. Başvurular 8 Haziran itibariyle başladı ve 31 Ekim'e kadar devam edecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre; ilk 8 günde toplam 448 bin 234 başvuru yapıldı. Başvurular, yapı maliklerinden herhangi biri veya vekili tarafından yapılabiliyor.

“Devlet, Halkına Sahip Çıkıyor”

Arnavutköy Belediyesi, kendi bünyesinde çalışan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gelen personellerle vatandaşların başvurularını gerçekleştiriyor. Mevcut düzenleme sayesinde yaklaşık 50 yıldır devam eden soruna çözüm üretilmesi vatandaşları memnun etti. Devletin milletiyle barıştığını, milletin sorunlarını çözdüğünü belirten vatandaşlar, Türkiye’nin bu saye de kalkınmaya devam ettiğini vurguladılar. Ayrıca vatandaşlar devletin halkın memnuniyeti için çalıştıklarını ve devletin bu anlamda halka sahip çıktığını söyledi.

Başvurular e-devlet üzerinden alındı

İmar barışı düzenlemesine kısa sürede büyük ilgi gösteren yapı sahipleri, başvurularını e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebiliyor. PTT şubelerinden alınan e-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresine veya e-devlet mobil uygulamasına giren vatandaşlar, burada yer alan kurumlar bölümünden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait sayfaya erişebiliyor. Söz konusu sayfaya giriş yapan yapı sahipleri İmar Barışı Başvuruları bölümüne girdikten sonra istenilen bilgileri doldurarak başvurularını tamamlıyor. Düzenlemeye son başvuru günü olarak 31 Ekim 2018 tarihi belirlenirken, başvuru gerçekleştirildikten sonra ödenmesi gereken bedel 31 Aralık 2018 tarihine kadar yatırılabilecek. Başvuruda bulunmak isteyen yapı sahipleri İmar Barışı’nın detaylarına ilişkin merak ettiği tüm bilgilere ise imarbarisi.csb.gov.tr ulaşabiliyor.

İmar barışı hakkında 10 detay

1- İmar barışı hangi yapıları kapsar?

31 Aralık 2017’den önce yapılmış yapıları kapsar.

2-Yapı kayıt belgesi nedir?

İmar barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belgedir.

3-Yapı kayıt belgesi, kalıcı imar hakkı sağlar mı?

Yapı kayıt belgesi imar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda, yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.

4-İmar barışından önce alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları ne olacak?

Yıkım kararları ve idari para cezaları varsa iptal edilecek.

5-Yapı kayıt belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlatılabilecek mi?

Evet bağlanabilecek.

6-İmar barışı kapsamında kat mülkiyetine geçiş olacak mı?

Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra isteyen malikler, tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme (yüzde 3) yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.

7-Başvuru yapıldığı takdirde yapı kayıt belgesi bedeli ne zamana kadar yatırılabilecek? Bedelin 31 Aralık 2018’e kadar yatırılması gerekiyor.

8-Hangi yapılar imar barışından faydalanamayacak?

Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar. Hazine’ye ait sosyal donatı için tahsisli arazilerdeki yapılar. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16’ncı maddesinde belirtilen istisnai alanlardaki yapılar faydalanamayacak.

9-Hazine taşınmazı üzerindeki yapıların durumu ne olacak?

Hazine taşınmazının sosyal donatı için tahsisli olması hali hariç olmak üzere bu yapılar da imar barışından faydalanabilecek.

10-Yapı kayıt belgesi ne zamana kadar geçerli?

Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli.

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık