solyanreklam
sagreklam

ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ SONA ERDİ

ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ SONA ERDİ

ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ SONA ERDİ
  • 15 Ekim 2018, Pazartesi 0:00

Engelli bireylerin de festival filmlerini izleyebilmeleri için tam erişim formatında hazırlanan filmlerden oluşan Engelsiz Film Festivali sona erdi. Festivalde yaklaşık 1500 kişi birbirinden güzel filmleri izleme fırsatı buldu.

Bu yıl 6'ncısı düzenlenen Türkiye ve Dünya sinemasının en iyi örneklerinden olan filmleri görme ve işitme engelli bireylerin de erişimine uygun olarak sunan Engelsiz Filmler Festivali, Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla Eskişehirliler ile buluştu. Festivaldeki tüm filmler görme engelliler için sesli betimleme, işitme engeliler için ise işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile gösterildi. Görme engelliler ile empati kurmak isteyen izleyiciler ise filmleri göz bandı ve kulaklık ile izledi.

Türk sinemasının öne çıkan yapımları Engelsiz Yarışma'da seyirciyle buluştu. Pelin Esmer'in yönettiği İşe Yarar Bir Şey, Emre Erdoğdu'nun yönettiği Kar, Tolga Karaçelik'in yönettiği Kelebekler, Ümit Ünal'ın yönettiği Sofra Sırları ve Tayfun Pirselimoğlu'nun yönettiği Yol Kenarı filmlerini izlenerek sinema seansı sonrası seyirciler tarafından oylandı.
İstanbul, Eskişehir ve Ankara gösterimlerinde verilen oylar sonucunda engelsiz yarışmanın kazanan filmi, 20 Ekim Cumartesi akşamı Goethe-Institut Ankara'da gerçekleşecek törende açıklanacak.

Engelsiz Filmler Festivali'nde sanal gerçeklik deneyimi de yaşandı

Eskişehir'de ilk kez gerçekleştirilen sanal gerçeklik deneyimiyle bu yıl sinemaseverlere, sanal gözlük aracılığıyla interaktif bir deneyim yaşama imkânı sunuldu.Festival'in bu yılki sanal gerçeklik programında 2 proje yer aldı. Yönetmenliğini Anrick Bregman ve Shehani Fernando'nun üstlendiği Parti/The Party, 16 yaşındaki otizmli Layla'nın gözünden dünyayı algılamanıza izin vererek katılımcıları, bir doğum günü partisine katılan Layla'nın kişisel deneyimlerine ortak etti.  Maxim Kiselev adlı projede, tekerlekli sandalye ile buz pateni yapan dünyadaki tek sporcu Maxim Kiselev'in, yönetmen, Georgy Molodtsov tarafından sanal gerçekliğe aktarılan hikâyesinde, seyirciler tekerlekli sandalye ile buz pateni yapmanın nasıl bir tecrübe olduğunu öğrendiler.

Otizmli dostu film gösterimi

Eskişehir Engelsiz Film Festivalinde bu yıl ilk daha gerçekleştirilerek Otizm Dostu Gösterim ile engelleri kaldırmaya devam edildi

Otizm Dostu Gösterim sırasında bu rahatsızlığa neden olan çeşitli çevresel etkenler ortadan kaldırılarak uygun ortam yaratıldı. Yönetmenliğini David Alaux'un yaptığı 2017 yapımı Orman Çetesi adlı canlandırma filmin izlenebileceği Otizm Dostu Gösterim, loş bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak, seans öncesinde herhangi bir tanıtım filmi ya da reklam gösterilmeden, yiyecek ve içecek bulundurulabilen ve izleyicilerin rahatça hareket edebildikleri bir salonda gerçekleştirildi.

İşitme engelli çocuklardan animasyon gösterimi

İşitme engelli çocuklar ile Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi kütüphanesinde gerçekleştirilen Animasyon Film Atölyesi'nde 12 çocuk kendi hayal dünyalarında yarattıkları kahramanları oyun hamuru, renkli kartonlar ve boya kalemleri kullanarak kendi animasyon filmlerini yarattılar. Miniklerin hazırladıkları filmler daha sonra Engelsiz Film Festivali'ne gelen seyircilere film başlamadan önce izletildi. Sinema severler tarafından oldukça beğenilen kısa animasyon filmleri, izleyicilerden yüksek alkış aldı.

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık