solyanreklam
sagreklam

Büyükşehir'den kadınlara kanser eğitimi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte kadınlara meme, rahim ağzı ve bağırsak kanseri konularında eğitim verdi.

Büyükşehir'den kadınlara kanser eğitimi
  • 12 Kasım 2018, Pazartesi 3:54

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte kadınlara meme, rahim ağzı ve bağırsak kanseri konularında eğitim verdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı, kadın sağlığı konularında eğitim çalışmalarına devam ediyor. Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen İl Sağlık Müdürlüğü personeli Ayşe Bülbül Şemin tarafından verilen eğitimde kadınlar, ülke genelinde sıklıkla karşılaşılan meme, rahim ağzı ve bağırsak kanseri konularında bilgilendirildi. Eğitimden önce kadınlara, kanser vakalarıyla ilgili broşürler dağıtıldı.

Kanser nedir ve kansere yol açan nedenler konularına değinen eğitmen Şemin, kanserde erken tanının tedavinin şansını artırdığını, tedaviyi kolaylaştırdığını, doku ve organ kaybının önüne geçtiğini belirtti. Kadınlarda, meme kanserinin sıklıkla görüldüğünü ve her 8 kadından birinin bu vakaya yakalandığını ifade eden Şemin, meme kanseri ile mücadelede en etkin yöntemin ise mamografi ile tarama olduğunu söyledi.

Meme kanseri belirtilerinin kitle, meme başında akıntı, meme üzeri deride şişlik, deride yaralar ve su toplanması, meme başında çekilme, komşu lenf bezlerinde büyüme ile meme başının içeriye doğru çekilmesi olduğunu aktaran Şemin, beslenme, alkol kullanmama, düzenli egzersiz yapma ve her ay kişinin kendi kendisini muayene etmesinin bu vakada en önemli korunma yolu olduğunun altını çizdi. Kendi kendini muayene etmenin 20 yaşından sonra gerçekleşmesi gerektiğini dile getiren Şemin, muayene konusunda kadınlara görseller (fotoğraf) yardımıyla bilgiler verdi.

Dünya ölçeğinde 45 yaş altı kadınlarda meme ve akciğer kanserlerinden sonra rahim ağzı kanserinin görüldüğüne dikkat çeken Şemin, belirtilerinin ise menopozdan sonra kanama, nedeni belli olmayan akıntılar,1 aydan fazla devam eden adet kanaması ve düzensiz anormal kanamalar olduğunu ifade etti. Rahim ağzı kanserinden korunmak için kadınların düzenli muayene olması gerektiğine değinen Şemin, bağırsak kanserinin her yaşta görüldüğünü, âmâ sıklıkla 50 yaşından sonra gözlendiğini belirtti. Bağırsak kanseriyle ilgili Aile Sağlık Merkezleri ile KETEM’lerde GGK (Gaitada Gizli Kan) testlerinin ücretsiz şekilde yapıldığını vurgulayan Şemin, bağırsak kanserinde kişilerinde kendi kendilerini muayene edebildiklerini sözlerine ekledi.

Eğitim sonunda kadınlara, meme kanserinin erken teşhisi ile kendi kendini muayene etme konulu video izlettirildi.

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık