solyanreklam
sagreklam

Mudanya Belediyesi

TİRİLYE TİPİ ZEYTİN

Mudanya Belediyesi
  • 01 Ekim 2014, Çarşamba 0:00

Mudanya Belediyesi’nin “Şimdi Mudanya Zamanı” etkinlikleri kapsamında düzenlediği “Tirilye Tipi Zeytinciliğin Sorunları ve Çözümleri” konulu panel Tirilye Mahallesi’nde gerçekleşti.

Mudanya Belediyesi’nin bu yıl ilkini gerçekleştirdiği Şimdi Mudanya Zamanı etkinlikleri kapsamında organize edilen “Tirilye Tipi Zeytinciliğin Sorunları ve Çözümleri”  konulu panel Tirilye Faruk Çelik Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Panelin moderatörlüğünü Uludağ Üniversitesi  Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Vahap Katkat yaparken, panele konuşmacı olarak Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Himmet Tezcan, TMMOB Ziraat Mühendisleri Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, CHP Bursa Milletvekili Ziraat Mühendisi İlhan Demiröz, CHP Ankara Milletvekili Ziraat Mühendisi Doç. Dr. Gökhan Günaydın ve Mudanya Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ali Yıldız katıldı.
“ZEYTİN HAK ETTİĞİ DESTEĞİ ALAMIYOR”
İlk olarak söz alan Mudanya Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ali Yıldız, Dünyanın en kaliteli sofralık zeytinin Tirilye’de yetiştiğini dile getirdi. Türkiye’nin özellikle Doğu ve Ege bölgelerinde Tirilye Tipi zeytini ekmek için yoğun bir çalışma olduğunu dile getiren Yıldız, “Bu zeytini binlerce dekar ektiler, Tirilye Tipi diyerek sofralara getiriyorlar. Onlar devletten kilo başına destek alırlarken, biz burada zeytinin gerçek üreticileri olarak hiçbir destek alamıyoruz”dedi. 2010 yılında zeytin ve zeytinyağına destek sağlanması açısından projeler yaptıklarını da hatırlatan Yıldız, ancak yaptıkları teklifler ve projelerin Tarım Bakanlığı’ndan geri döndüğünü söyledi.
“ZEYTİNLİKLER SANAYİLEŞMEYE AÇILDI”
TMMOB Ziraat Mühendisleri Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy ise, zeytin hakkında teknik bilgiler verdi. Zeytinlik alanları ve üretim miktarları hakkında görüşlerini sunan Aksoy, zeytinliklerin her türlü sanayileşmeye açıldığını ileri sürdü.  Zeytinle ilgili hastalıklardan bahseden Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Himmet Tezcan ise, üç hastalığın ilaçlama gerektirdiğini sözlerine ekledi.  Geçen seneye göre bu yıl ilaçlama cetvelinin bir ay öne kaydığını ifade eden Tezcan, ilaçlama konusunda uyarılarda bulundu.
“İMZA KAMPANYALARI DÜZENLEDİK”
Tarım Bakanlığının çiftçileri ve köyleri gözden çıkardığını ileri süren CHP Bursa Milletvekili Ziraat Mühendisi İlhan Demiröz, torba yasanın içerisinde çiftçi ve tarım ile ilgili hiçbir madde olmadığını söyledi. Sofralık zeytine destek verilmesi açısından imza kampanyaları gerçekleştirdiklerini ve 13 bin imza topladıklarını ifade eden Demiröz, “Biz bu konuları siyaset üstü tutuyoruz. Ancak Tarım Bakanı ile bu konuları görüşme imkanını bulamıyoruz. Kendisine kalsa hiçbir sorun yok” diye konuştu.
“DÜNYA’DA İLK BEŞ’İN İÇİNDEYİZ”
Tarım meselesini doğru anlamak zorunda olduklarını ifade ederek sözlerine başlayan CHP Ankara Milletvekili Ziraat Mühendisi Doç. Dr. Gökhan Günaydın ise,  “Tarımı sadece çiftçiye özgü bir mesele görürsek yanlış yapmış oluruz. Zeytin, zeytinyağı üretimi ve ağaç adeti bakımından Türkiye olarak Dünya’da ilk beşin içerisindeyiz” dedi. Türkiye’nin petrol ihracatından sonra en yüksek ithalat parasını zeytinyağ için harcadığını ifade eden Günaydın, “Tirilye tipi zeytin ağacını doğal alanlarına ekmek önemlidir.  Zeytin konusunda iyi olduğumuzu söylememize rağmen, Yunanistan’da kişi başına yılda 18 kg zeytinyağ tüketilirken, bu oran Türkiye’de ise yılda yalnız 2 kg dolaylarındadır” dedi. Zeytin üretimini, fidan dikimini ve yağ üretimini arttırmak gerektiğine vurgu yapan Günaydın, “Kesinlikle üreticiye destek vermek zorundayız.  Zeytin üreticisi ve tüketici kol kola girmek zorundadır” diye konuştu.
“ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREVİ YAPACAĞIZ”
Panelin sonunda söz alan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Tirilye Tipi zeytinin hak ettiği değeri alacağını ve Dünya’nın bir numarası olamaya devam edeceğini ifade etti.  Üzerlerine düşen görevleri yerine getireceklerinin de sözünü veren Türkyılmaz, ileride dahada kapsamlı çalışmalar gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi. Panel sonunda izleyicilere söz verilirken, soruları cevaplanarak görüşleri alındı.
Panele CHP PM Üyesi Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, CHP İl Başkanı Metin Çelik, CHP İlçe Başkanı Selahattin Avcı’nın yanı sıra Mudanya Belediyesi Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis üyeleri ve Tirilye halkı olarak katılım sağladı

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık