solyanreklam
sagreklam

Kompost Cihazımızla Organik Gübre Elde Ediyoruz!

Beşiktaş Belediyesi, 'Kapalı Sistem Kompost Cihazı' ile organik atıkları gübreye dönüştürü...

Kompost Cihazımızla Organik Gübre Elde Ediyoruz!
  • 03 Ağustos 2018, Cuma 19:49

Beşiktaş Belediyesi, “Kapalı Sistem Kompost Cihazı”nı kullanan Türkiye'deki ilk ve tek ilçe belediyesi olma özelliğini koruyor. Belediyemiz, 2015 yılından bu yana restoranlardan aldığı organik atıkları komposta dönüştürüyor. Restoranlardaki yemek atıkları, Türkiye’de bir ilçe belediyesi tarafından ilk kez kullanılan kompost cihazı sayesinde komposta dönüştürülerek doğaya geri kazandırılıyor ve doğayı sera gazı etkilerinden koruyor.

Uygulanan proje kapsamında restoranlardan çıkan yemek atıkları ile makineye besleme yapılıyor ve yaklaşık 3-4 haftalık bekleme süresiyle çürüme gerçekleşerek kompost eldesi sağlanıyor. Daha sonra elde edilen bu kompost toprakta kullanılmak üzere gübreye dönüşüyor. Zararsız ve besin yönünden zengin olarak gösterilen kompost, çevre dostu olması yönüyle dikkat çekiyor.

Beşiktaş Belediyesi bu işlemle aylık ortalama 500-600 kg civarında kompost elde ediyor. Üretilen kompost ise Beşiktaş Belediyesi'ne bağlı parklarda kullanılıyor.

Organik Atık Nedir?
Bitki ve hayvan kaynaklı, karbon içeren atıklara "Organik Atık" adı verilir. Evlerden ve işyerlerinden toplanarak çöp alanlarına taşınan atıkların önemli bir bölümü organik atıklardır. Organik atıklar, doğada mikroorganizmalar yardımıyla kolayca bozunarak temel bileşenlerine ayrılabilir. Organik atıkların biriktirilip kontrollü olarak bozunmaları sağlandığında, bitkiler için çok zengin gübre eldesi sağlanabilir. (Kompostlaştırma)

Belediyemiz Neler Yapıyor?

İstanbul özelinde evsel atıkların yönetimi, İBB koordinatörlüğünde yürütülüyor. Belediyemiz ise, özellikle restoran atıklarının değerlendirilmesi için ilçe genelinde kapalı sistem kompost cihazlarının yerleşimine 2015 yılında başladı. İlki, Ulus Parkı civarına yerleştirilen kompost cihazı, haftalık 400 kg organik atık ve 100 kg pelet beslemesi ile aylık 500-600 kg kompost eldesi sağlıyor. Cihazda, sisteme eklemlenen bir biofiltre ile koku oluşumu da engelleniyor.

Detaylı Bilgi İçin: cevre.besiktas.bel.tr

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık