solyanreklam
sagreklam

Tayfun Çavuşoğlu

Bursa Büyükşehir'den termik santrale net tavır

Tayfun Çavuşoğlu
  • 16 Şubat 2018, Cuma 17:07

Haber bültenlerinde dikkatinizi çekmiştir. Büyükşehir Belediye Meclisi, Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun DOSAB Termik Santrali’nin kurulması ve işletilmesinin uygun olmayacağı şeklindeki raporunu oy birliğiyle kabul etti. Bursa için, Bursa'nın geleceği için çok önemli bir adım atılmış oldu...

Bu konu Bursa kamuoyunda çok tartışıldı. Medya kuruluşlarının kamuoyu taleplerini de gözönüne alarak çoğunlukla karşı çıktığı bu proje, "bir kısım" medya kuruluşlarının "koşulsuz desteği" yüzünden bugünlere gelebildi. Geldi ama bu kez aklıselim ön plandaydı... Çünkü Başkan değişikliğinin ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin DOSAB'a kurulması planlanan santrale ilişkin tavrında çok net bir değişiklik yaşandı.

Hatırlanağı üzere Recep Altepe'nin Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde bu projeye hiç bir itiraz sözkonusu olmadığı gibi açık açık destek de veriliyordu.

BAŞKAN RECEP ALTEPE NE DEMİŞTİ?

Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Temmuz 2014'teki meclis toplantısında DOSAB’a kurulması planlanan termik santral hakkında yaptığı değerlendirmede santralin Avrupa normlarından daha üst seviye olacağını sürmüştü. Şu anda DOSAB’da 360 parselde 440 fabrikanın yer aldığını ve mevcut fabrika bacalarından en az 100’ünün her gün 24 saat boyunca havaya gaz salınımında bulunduğunu kaydeden Başkan Altepe, kurulacak termik santralle bu zararın tazmin edileceğini ifade etmişti.  Altepe, “Çevreye saygılı tesisleri artırmalıyız yoksa istenilen refah seviyesine ulaşamayız. Burada bacasız bölgeye baca yapılmıyor. 100’ü zehirli gaz salınımında bulunan 440 fabrikanın olduğu bir bölgeye baca yapılıyor. 100 zararlı bacanın susması için bu baca yapılıyor. Her şey Büyükşehir Belediyesi’nin kontrolünde ve denetiminde gerçekleşiyor. Olay bundan ibaret” diye konuşmuştu.

NİHAYET KAMUOYUNUN DEDİĞİ OLDU

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Şubat ayı toplantısı bugün Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın başkanlığında yapıldı. Toplantıda bir önerge üzerine Çevre ve Sağlık Komisyonu’na gelen DOSAB Termik Santrali ile ilgili rapor da ele alındı. Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun;  yapılması düşünülen termik santralin çevreye etkileri, meteorolojik şartlar, şehir merkezine olan yakınlık, sanayileşmenin artmasına bağlı kirlilik gibi sebeplerle santralin kurulması ve işletilmesinin uygun olmayacağı şeklindeki raporu, oy birliği ile kabul edildi.
Helal olsun…

BAŞKAN ALİNUR AKTAŞ’IN SÖZLERİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın sanayi ile iç içe yaşayan bir şehir olduğunu, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nin de artık şehir içinde kaldığını gözden kaçırmayan bir bakış açısıyla, habercilere şu değerlendirmeyi yaptı:

“Çevre ve Sağlık Komisyonumuz konuyla ilgili ciddi bir araştırma yaptı. Konunun  artıları eksileri, konu çevre olunca da özellikle eksileriyle alakalı inceleme yapıldı. Halihazırda santralle ilgili fiili bir çalışma söz konusu değil. DOSAB yönetiminin de ‘uygulamayı düşünmüyoruz’ şeklinde bir tavrı var. Meclis komisyonumuz etraflıca araştırıp, olumsuzlukları ortaya koydu. Biz bu konudaki kanaatimizi ilgili kurumlara bildireceğiz. Hepimiz bu şehirde yaşıyoruz. Bursa’nın zarar görmesini istemiyoruz.”
Aktaş'ın tavrı çok net...

ŞİMDİ BU SORUYA DA BİR CEVAP LAZIM

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin bugünkü meclis toplantısında aldığı karar, yüreğimize su serpti.  Ama... "İlerleyen dönemde bu konu yeniden gündeme gelir mi" sorusunun hiç de yabana atılmaması gerektiğini hatırlatarak son sözlerimizi aktaralım:

Recep Altepe'nin başkanlığı sırasında söylediği sözlere geri dönersek...
Başkan Altepe diyor ki, "Bu santral, 100’ü zehirli gaz salınımında bulunan 440 fabrikanın olduğu bir bölgeye baca yapılıyor..."

Başkan Altepe bu cümleyi kurduğuna göre, elinde (herhalde) teknik veriler olmalıdır... 100 adet, zehirli gaz salan baca! Ne kadar ürkütücü bir saptama... Büyükşehir'in arşivlerinde mutlaka bu konuyla ilgili iz-bilgi-belge vardır. Bugüne kadar ne yapılmıştır? Bundan sonra ne yapılacaktır?

Sayın Başkan Alinur Aktaş'ın bu konularda yapacağı bir açıklama, Bursa kamuoyunun içinin daha da rahatlamasına katkı sağlar...


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık