Zeytin Ve Salamura Tesisi?nin Temeli Atıldı

Zeytin Ve Salamura Tesisi?nin Temeli Atıldı

Haber Ajansı Yayın Grubu

Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz’n katlm ile Tarsus’ta temeli atlan zeytin-salamura tesisi ile üreticinin yüzü gülecek, ekonomi hareketlenecek.

Bölgenin ekonomisini canlandracak tesisin temel atma törenine Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz’n yan sra, Tarsus Belediye Bakan evket Can, MHP Tarsus lçe Bakan Erturul Bodur, Tarsus Ziraat Odas Bakan Ali Ergezer, Tarsus Muhtarlar Dernei Bakan Mustafa Naci Güllü, Tarsus Ticaret Borsas Bakan Murat Kaya, Tarsus Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Bakan Mahmut ahin, Tarsus Madeni Sanatkârlar Odas Bakan Kaplan Kilta, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayda vatanda katld.

“Her konuda belediyecilikte öncü olma gayreti içerisindeyiz”

Tarsus lçesi Dedeler Mahallesi’nde gerçekletirilen Zeytin-Yaprak Salamura Tesisi Projesi temel atma töreninde konuan Bakan Kocamaz, “Mersin Büyükehir Belediyesi ekipleri, vatandalarmzn eksiini gidermek için youn bir gayret içerisinde çalyor. Biz her konuda belediyecilikte öncü olma gayreti içerisindeyiz. Deiik çeitlerle bölgemizde ki üretimi artra gayreti içerisindeyiz. Gücümüz nispetinde bu destekler bundan sonra da devam edecek” dedi.

“Bu tür tesisler biz görevde olduumuz sürece Mersin geneline yaylacak”

Göreve geldii günden bu yana datmn yapt zeytin fidanlarnn topraktan sofralara kadar uzanan serüveninin her aamasnda üreticinin yannda olan Bakan Kocamaz,  il genelinde 200 bin adet Al sertifikal Gemlik Zeytin fidan datklarna deinerek, “Bugün burada zeytin ve yaprakla ilgili salamura tesisi açyoruz. Ama bu bir prototip örnek. Burada baarl olduumuz takdirde, ilave tesisler yapacaz. Buras önemli bir merkez olacak. Vatandamzn ve ekonominin yararna olacak. Bu yüzden yaplana sahip çkmak ve korumak mecburiyetindeyiz” eklinde konutu.

 “Huzurunda, hizmetinde adresi Bakan Kocamazdr”

Salamura tesisinin temel atma töreninde konuan Tarsus Belediye Bakan evket Can ise, “Büyükehir yasasna birçok belediye bakan ayak uydurmakta zorland ama Burhanettin Bakanmz marka bir Bakan olduu için zorlanmad ve yaplanmay ksa sürede baard. Huzurunda, hizmetinde adresi Bakan Kocamazdr. Bakanmz 30 büyükehir arasnda tarmsal hizmetler dairesini ilk kuran bakandr. Bugün de ilçemize ve Mersin’e böyle güzel bir tesisi kazandryor. Hepinizin huzurunda Sayn Bakanmza böyle bir hizmeti kazandrd için teekkür ediyorum” ifadelerini kulland.

“Böyle bir tesise ihtiyacmz vard”

Tarsus Ziraat Odas Bakan Ali Ergezer de temeli atlan tesisten dolay Bakan Kocamaz’a teekkür ederek, “Böyle bir tesise ihtiyacmz vard. Bu tesis sayesinde insanlar i sahibi olacak ve bölge canlanacak. Bugün tarm ayaklar altnda ama Sayn Kocamaz diyor ki; “Ben tarm ayaklar altnda süründürmeyeceim. Tarma gereken destei vereceim” diyor. Datt fidanlar ve açt tesislerle de bunu ispatlyor. Kendisine bu tesis için teekkür ediyoruz” cümlelerine yer verdi.

Zeytinler Dalndan, leme Tesisi Büyükehir’den

Tarmsal üretime gereken deerin verilmedii günümüz artlarnda Büyükehir Belediyesi tüm tarm ürünlerine ve üreticilerine gereken deeri veriyor, yeni tesis alanlar ile üreticiye gelir kaps açyor.

‘Zeytin-Yaprak Salamura Tesisi Projesi’ kapsamnda, Tarsus ilçesi Dedeler mahallesinde temeli atlan ve bütçesi 1.595.000,00 TL olan bu Salamura Tesisi, yaklak 4000 m2 alan üstünde 1700 m2 kapal alanda geleneksel salamura üretimini gerçekletirecek. Tesiste yöresel zeytin ve asma yapra çeitleri

deerlendirilerek, yörenin tantlmasn salayacak. Bölge ekonomisine katk salayacak tesis ile ayn zamanda bölgedeki isiz kadnlara istihdam alan oluturulacak.

Alternatif ürünlerle üretime zenginlik katacak salamura tesisinde dalndan toplanan ürünlerle, ylda 100.000 kg/yl sar ulak yeil krma manuel ve otomasyon sistem, 25.000 kg/yl Gemlik siyah sele manuel sistemle ilenecek zeytinin yan sra 5.000 kg/yl asma yapra ilenecek.  Bahsedilen kapasiteler tesisin balangç kapasiteleri olmakla birlikte talep gelmesi halinde ylda 300 tona kadar zeytin ilenebilecek. Tesiste ayrca yöresel çeitler olan Sar Ulak ve Gemlik, asma yapranda da Trakya lkeren ve Yalova ncisi çeitleri deerlendirilerek, ürünler hak ettii deeri bulacak.