MUDANYA’DA AĞAÇLARI KESİLEN ZEYTİN ÜRETİCİSİ ÇÖZÜM BEKLİYOR

MUDANYA’DA AĞAÇLARI KESİLEN ZEYTİN ÜRETİCİSİ ÇÖZÜM BEKLİYOR

Haber Ajansı Yayın Grubu

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, DSİ tarafından Yalıçiftlik Göleti’ne borularla su taşınacağı gerekçesiyle asırlık zeytin ağaçları kökünden sökülen üreticilerle bir araya geldi. Proje demokrasisinin önemine vurgu yapan Başkan Türkyılmaz, mağduriyetin giderilmesi ve alternatif güzergah için çözüm üreteceklerini söyledi.

 

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, DSİ tarafından Yalıçiftlik Mahallesi’ne yapılan göletin su ihtiyacının karşılanması için zeytin ağaçları sökülen Tirilyeli üreticileri ziyaret etti. Su borusu geçirileceği gerekçesiyle sökülen zeytin ağaçlarını Başkan Yardımcıları Akın Poroy, Hakan Karademir ve Erkan Altıntaş ile birlikte bölgeye giderek inceleyen Başkan Hayri Türkyılmaz, üreticilere geçmiş olsun dileklerini iletirken, konunun takipçisi olacaklarını, çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi ve alternatif güzergah için çözüm üreteceklerini söyledi. Proje demokrasisinin önemine vurgu yapan Başkan Hayri Türkyılmaz, “Bu proje başlanmadan önce buranın üreticileriyle görüşülmeliydi. 6.5 kilometrelik mesafe kısaltılabilir hatta Ketendere’den geri dönüşümle bu sulama ihtiyacı karşılanabilirdi. Bu saatten sonra bizlere düşen bu projenin alternatifini, çözümünü üretmek, üreticimizin zarar görmemesidir. Hizmet gelmesin demiyoruz. Hizmet yapılmalı ama zarar verilmemeli. Hiçbir kamulaştırma yapılmadan mahsül zamanı asırlık zeytin ağaçlarının sökülmesi facia olmuş. Teknik ekibimizle birlikte çalışıp alternatif çözümü de üreteceğiz” diye konuştu.
İMZA TOPLADILAR
Çocukları gibi baktıkları zeytin ağaçlarının yok olmasına izin vermeyeceklerini belirten üreticiler, Tirilye’de bir araya gelerek kıyıma isyan etti.  Proje kapsamında toplamda Tirilyeli zeytin üreticilerine ait tapulu 6.5 kilometrelik arazide resmi olarak yaklaşık 2 bin ağacın söküleceğini belirten Tirilye Muhtarı Süleyman Alkız ise, “Buranın halkına danışmadan bir karar aldılar. Hem ağaçlarımızı kesiyorlar, hem de tarlalarımızı suladığımız suyumuzu alıyorlar. Suyun buradaki vatandaşlara kalmasını istiyoruz. Ağaçlarımızın sökülmemesi için 600 imza topladık. Biz yerimizi vermeyeceğiz” dedi.
ZEYTİN GÜZELİ DE MAĞDUR
Mudanya Belediyesi'nin geleneksel hale getirdiği Tirilye Zeytin Şenliği’nde düzenlenen yarışmada birinci olan Nevin Yazgı’nın arazisindeki zeytin ağaçları da “bakımsız” denilerek söküldü. “Böyle adalet olmaz” diyerek tepki gösteren Yazgı, üreticinin sesinin duyulmasını istedi. Öte yandan 35 ağacının sessiz sedasız söküldüğünü ve arazisinin büyük bölümüne hasar verdiğini belirten İbrahim Teke ise, soluğu Mudanya Cumhuriyet Başsavcılığı’nda aldı. Suç duyurusunda bulunan Teke, “Malımın eski hale getirilip  zararımın tazmin edilmesini istiyorum. Eğer bu proje olacaksa bunun kolay yolu varken neden binlerce ağaç katledilsin?” ifadelerini kullandı.