Mersin Sembolleri Tuvallerde Can Buluyor

Mersin Sembolleri Tuvallerde Can Buluyor

Haber Ajansı Yayın Grubu

Büyükehir Belediyesi, düzenledii 3. Mersin Uluslararas Ressamlar Bulumas ile Mersin’i dünyaya tantmay hedeflerken, yaplan tablolarn kentte braklmasn salayarak, Mersin’i bir sanat galerisine dönütürme yolunda emin admlarla ilerliyor. Mersin’in tarihi ve doal güzellikleri, Türkiye’den ve birbirinden farkl ülkelerden Mersin’e gelen ve kendi ülkelerinde isim yapm 40 akademisyen ressamn tuvallerinde can buluyor.

05-12 Kasm tarihlerinde düzenlenen 3. Mersin Uluslararas Ressamlar Bulumas çerçevesinde Umman, Özbekistan, Kosova, Dastan, Gürcistan, Almanya, Güney Kore, Hindistan, Azerbaycan, Hollanda, Pakistan, Ukrayna, Bulgaristan, Bakurdistan, ran, Macaristan, Nahçvan ve Kazakistan gibi ülkelerin ressamlar Mersin’de arlanyor.

3. Mersin Uluslararas Ressamlar Bulumas’nda Mersin’in doal ve tarihi güzelliklerine tanklk ederek, Silifke Taucu, Aya Tekla Kilisesi, Kzkalesi, Elaiussa Sebaste ve Kanldivane gibi birbirinden güzel mekânlar yerinde inceleme frsatna erien ressamlar, Mersin’in tarihi ve kültürel sembollerini kendi gözlemleri ile tuvallerine yanstyor.

Türkiye ile beraber toplam 19 ülkeden Mersin Uluslararas Ressamlar Bulumas’na katlan 25’i yurtdndan, 8’i Türkiye’nin farkl illerinden ve 7’si de Mersin Üniversitesi’nden toplam 40 ressam, tarihi mekanlar yerinde gözlemledi. Ressamlar gözlemlerinin ardndan hafzalarna kaznan güzellikleri frça darbeleri ile tuvallerine yanstyor.

Tuval üzerine arlkl olarak akrilik teknii ile tablolarn yapmaya balayan ressamlar, çalmalarn Mersin Büyükehir Belediyesi Kültür ve Sosyal ler Dairesi Bakanl ek binasnda bulunan Kudret Ünal Sanat Galerisi’nde tamamlyor.

“7’den 77’ye resimle ilgilenen herkesi bekliyoruz”

Bulgaristan Türklerinden olan ve Türkiye’de yaayan Aynur Mahmudova Kaplan, “Böylesine güzel bir organizasyonu gerçekletiren Mersin Büyükehir Belediye Bakanmz Burhanettin Kocamaz’a ükranlarm iletiyorum. Bakanmz Burhanettin Kocamaz’n böylesine bir organizasyona destek vermesi beni çok duygulandrd. Kendisini 3-4 yl önce yapm olduu Karacaolan iir Akamlar ile Tarsus’ta tanmtk. Kiiliiyle, yapm olduu çalmalaryla kendisinden çok etkilenmitik” dedi.

Mersin’de olmaktan da son derece mutlu olduunu ifade eden Mahmudova Kaplan, “Biz ressamlar 2 gün boyunca Mersin’in doas ve tarihi güzellikleriyle iç içe vakit geçirdik ve çok etkilendik. Sanat Galerisi’nde de birçok ülkeden sanatçlar resimlerini yapyorlar. Bu canl bir akademi. Resimle ilgilenen 7’den 77’ye herkesin gelerek, o çalma ortamn görmesi gerekiyor. Çalmalar sonrasnda çok güzel bir sergiyle her ressamn yapm olduu henüz boyas kurumam eserler sergilenecek. Herkesi sergimize bekleriz ve görmekten de onur duyarz” eklinde konutu.

“Mersin, Roma gibi bir yer”

ran’da yaayan Türklerden Mersin’e selam getiren sanatç Saeed Ayyami, “Mersin, çok özel, muhteem bir yer. Mersin, Roma gibi bir yer. Tarih hala canl tutuluyor. Sanki hala Kanldivane’de o olaylar yaanyor gibi.  Ressamlar Bulumasn düzenleyen ve bizleri Mersin ile tantran Mersin Büyükehir Belediye Bakanna çok teekkür ediyorum” ifadelerini kulland.

“Farkl ülkelerden gelen ressamlarla kaynamak sanat camias için onur verici”

Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Öretim Görevlisi Çetin Acar, sergideki eserlerinde de caretta caretta kaplumbaalar ile ilgili resim çizeceini anlatarak, “Ben 3. Mersin Uluslararas Ressamlar Bulumas’na geçen yl da katlmtm. Bu bulumada birçok ülkeden yabanc ressam arkadalarmzla bulutuk. Bu ylki tema kapsamnda Mersin’den yansmalarn neler olabilecei konusunda resimler çiziyoruz. Ben de caretta caretta kaplumbaalar ile ilgili çalma yapmay düünüyorum. Farkl ülkelerden gelen ressamlarla tanmak, onlarla kaynamak bizim için ve sanat camias adna gerçekten onur verici. Bu çaltay gerçekletiren Mersin Büyükehir Belediye Bakanmz Burhanettin Kocamaz’a teekkürlerimi iletmek istiyorum” sözlerini kulland.

“Sanatçlar en iyi tablolarn burada yapm olacaklar”

Kosova’dan gelerek Mersin Uluslararas Ressamlar Bulumas’na katlan ve etkinlikte ikinci defa yer aldn belirten Ethem Baymak, “Gerçekten dünya çapnda bir çaltay. Çünkü ben uzun yllar hem Avrupa’da hem de Türk dünyasnda çaltaylara katldm fakat Mersin ayr bir yer ve ayr bir güzellik. Özellikle tarihi mekanlar muazzam. Bunlar görmek sanatçya ilham olmaktadr. Her sanatç buradaki tarihi dokuyla o kadar esinlendi ki zannediyorum en iyi tablolarn burada yapm olacaklar. Türkiye bu çaltaylar sayesinde kendisini çok iyi tantyor” diye belirtti.

Almanya’dan gelerek Mersin’i gezen ve 3. Mersin Uluslararas Ressamlar Bulumas’nda eserlerini sergileyecek olan Gabriele Schaffartzik, “Ben ilk defa Kanldivane’ye geldim. Buras gerçekten harika bir yer ve ben yaayan tarihi bizzat gördüüm için son derece mutluyum. Eserlerimde de douyu çartrd için nar meyvesini resmedeceim. Dünyada ressamlara çok nadir olarak destek veriliyor ve o konuda etkinlii düzenleyen Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz’a da çok teekkür ediyorum” dedi.

Boyas kurumam sanat eserleri halka açk olarak sergilenecek

Kendi ülkelerinde isim yapm ve Mersin’de arlanan sanatçlar,
Cuma günü tamamladklar resimlerini, 11 Kasm Cumartesi günü saat 14.00’te Kongre ve Sergi Saray’nda Mersinlilerin beenisine sunacak. 3. Mersin Uluslararas Ressamlar Bulumas sergisinde yaklak 80 eser yer alacak.