Kudret Ünal, Müfide İlhan?ı Anlattı

Kudret Ünal, Müfide İlhan?ı Anlattı

Haber Ajansı Yayın Grubu

Mersin Büyükehir Belediyesi tarafndan bu yl ilk defa düzenlenen “Kütüphane Söylei Günleri’nin üçüncüsünde, Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz’n fahri sanat danman Kudret Ünal tarafndan kitapseverlere ve merakllarna Türkiye’nin ilk kadn belediye bakan Müfide lhan’n hayat anlatld.

Mersin Büyükehir Belediyesi, Mersin’in tarihi ve kültürüne yön veren önemli isimleri gençlerin ve vatandalarn daha yakndan tanmas amacyla gerçekletirdii Kütüphane Söylei Günleri’nin üçüncüsünde Kudret Ünal’ misafir etti. 1950 ylnda Mersin’den seçilen ve Türkiye’nin ilk kadn belediye bakan olan Müfide lhan’n hayatn kitapseverlere anlatan Kudret Ünal, Müfide lhan’la yaad anlarn da kitapseverlerle paylat.

Atatürk sevgisi yüksek, çada ve aydn bir Türk kadn; Müfide lhan

Müfide lhan’n çocukluk yllar, babasnn vefat üzerine Türkiye'nin Mustafa Kemal Atatürk'ten sonraki ikinci ve son mareali olan amcas Mareal Mustafa Fevzi Çakmak ile yaamas ve Fevzi Çakmak sayesinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile tanmasn anlatan Kudret Ünal, Müfide lhan’n en belirgin özelliinin Cumhuriyetin kazanmlarn savunan, Atatürk sevgisi yüksek olan, çada ve aydn bir Türk kadn olduunun altn çiziyor.

Müfide lhan’n evlenmesi, Türkiye’nin pek çok ehrini gezmesi, öretmenlik yllar,  einin görevi nedeniyle Berlin’e ve Afganistan’a giderek orada yaayan Türk çocuklar ile ilgilenmesi ve tekrar Türkiye’ye dönme sürecini anlatan Kudret Ünal, Müfide lhan’n hayat boyunca yer ald sosyal projeleri de kitapseverlerle paylat.

Müfide lhan’n, ei Faruk lhan ile evlendikten sonra Mersin’e yerlemesi ve siyasete atlma serüvenini kitapseverlerle paylaan Kudret Ünal, “Ei Faruk lhan ile Türkiye’ye döndükten sonra Mersin’e yerleme karar alyorlar. Önce belediye bakanl olay gündeme geliyor. O dönemde Demokrat Parti’de yer alanlar Faruk lhan’a belediye bakanl görevini teklif ediyorlar. Faruk lhan mesleini çok sevdii için ayrlmay düünmüyor ve Müfide lhan’n siyasete daha yatkn olduunu söylüyor. Müfide lhan’n içi milli duygularla dolu ve Mersin’i de çok seviyor. Böyle bir teklif gelince kabul ediyor. Meclis Müfide Hanm bakan olarak seçiyor ve o da ayana çizmelerini giyiyor, iini hakk ile yapyor. Dürüst bir ekilde vatandalar için koturan bir belediye bakan oluyor. Bir süre sonra parti yönetimi ile anlaamad için skntlar yayor. Ben o dönemde Müfide anne ne oldu diye sorduumda; ‘Biz söz milletin diye yola çktk olum. Bunlar milletin sözünden döndüler. Bu sözü söyleyerek halkn oyunu aldlar. Ben yolumdan dönmem. Söz milletin. Ben bunlarn karsndaym’ diyerek kar çkyor ve bir yl sonra belediye bakanlndan istifa ediyor” dedi.

“Burhanettin Kocamaz sayesinde önemli isimleri vatandalara anlatabiliyoruz”

Kudret Ünal, Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz’n düzenledii etkinliklerle vatandalarn önemli isimleri örenmesine olanak saladn, ayrca Kültür Park içinde yer alan ve heykeltra Prof. Dr. Berika pekbayrak’n tasarlad Müfide lhan ant heykelinin de Bakan Kocamaz tarafndan açlnn yapldn belirten Ünal, “Burhanettin Kocamaz göreve geldiinde Kültür Park içerisine yaplan ant heykelin açln memnuniyetle yapt. Bunun için kendisine ayrca teekkür ediyorum.  Ben daha önce baz kiilerin yanna gittim. Acaba bu tarz kültürel etkinlikler yaparlar m diye. Ama hiç öyle bir k alamadm. Büyükehir bize böyle bir ans verdi. imdi sa olsun Burhanettin Kocamaz sayesinde anlatabiliyoruz. Kendisine teekkürlerimi iletiyorum” ifadelerini kulland

Ümit Yaar Ouzcan’n Milyon Kere Ayten iirini okuyarak söyleiyi bitiren Kudret Ünal, söylei sonras Müfide lhan’n hayatn anlatt ve Mersin Büyükehir Belediyesi Kültür Yaynlar tarafndan yaynlanan kitabn katlmclar için imzalad.