Karacaoğlan Şiir Akşamları Sona Erdi

Karacaoğlan Şiir Akşamları Sona Erdi

Haber Ajansı Yayın Grubu

Mersin Büyükehir Belediyesi ve Tarsus Belediyesi tarafndan düzenlenen 16. Uluslararas Karacaolan iir Akamlar’nn son gününde yurtdndan gelen airler ve ozanlar arland. Türk Dünyasndan Mersin’e gelen airler, Mersinlilere unutulmaz bir müzik ve iir ziyafeti sundu.

Mersin’de bu yl 16.’s düzenlenen Uluslararas Karacaolan iir Akamlar sona erdi. 9 Nisan Pazartesi günü balayan  etkinliin son gecesinde Türk Dünyasndan Mersin’e gelen airler, Mersinlilere unutulmaz bir gece yaatt.

Kongre ve Sergi Saray'nda düzenlenen 16. Uluslararas Karacaolan iir Akamlar'na Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, Mersin’in eski valilerinden Akif T, Bozyaz Belediye Bakan Mehmet Ball,  Türk Dünyas Aratrmalar Vakf Bakan Közhan Yazgan, meclis üyeleri ve çok sayda Mersinli iir sever katld.

“Bu etkinliklerin ana temas dil birliini salayabilmek, Turan’a giden yolda ortak bir dil oluturabilmek”

Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, 16. Uluslararas Karacaolan iir Akamlar’nda Türk Dünyas’n bir araya getirmekten dolay duyduklar mutluu dile getirerek,  “Burada çok deerli sanatç dostlarmz, arkadalarmz Türk Dünyas’nn deiik bölgelerinden iirler ve arklar sundular. Tabi ki burada birçok insanmz, ben de dâhil söylenen sözlerin çok az bir bölümünü anlayabildik. Demek ki kat edecek daha çok yolumuz var. Bu etkinliklerin ana temas dil birliini salayabilmek, turana giden yolda bu ortak dili oluturabilmek. Aramz çok uzattlar, birbirimizden çok uzaklatrdlar. Ama demir perdenin dalmasndan sonra Türk Dünyas yeniden adeta dünyaya geldi, ve bugün karlkl olarak birbirimize gidip geliyoruz. Bu tür etkinlikler Türk Dünyas’nda da tertip ediliyor ve her geçen gün insanlarmz biraz daha yaknlayor. En azndan devlet olarak birleemese de gönüllerini, gövdelerini birletiriyor. Gelecek adna umut verici admlar atlyor. Ben bizleri yalnz brakmadnz için Türk iirine, aklara, airlere sahip çktnz için hepinize ayr ayr teekkür ediyorum. Daha güzel günlerde, daha büyük katlmlarla anlalabilir bir dille bulumak üzere hepinize sayglar, sevgiler sunuyorum” dedi.

“Ellerinde saz, dillerinde sözü…”

Türk Dünyas Aratrmalar Vakf Bakan Közhan Yazgan da konumasnda Karacaolan’n Tarsus’ta adnn ve geleneinin yaatlmasndan duyduu mutluluu dile getirerek,  “Hepinizin çok iyi bildii gibi ozanlarmz Tanr’nn kendilerine armaan ettii kutlu görevin bilincinde olup tarihte var olduumuz zamandan beri Türk milletinin arln elinde saz, dilinde sözüyle çekmeye devam etmektedirler. Aslnda ozanlar baharyla yazyla, güzüyle kyla Türk’ün gönüllerine dökülen damlalar pnar gibi biriktirip rmaa devirenlerdir. Onlar gönül verip, gönül alanlardr. Türk milletinin binlerce yldr, binlerce ozan yetitirmi bir gelenei vardr. Onlarn içinde ad öne çkan Yunus Emre, Kaygusuz Abdal, Karacaolan, Pir Sultan ve Ak Veysel gibi yüzyllara damgasn vuran ozanlarmzn da hepimizin gönlünde ayr bir yeri vardr” ifadelerini kulland.

Yurtdndan Grtlak Sanatçlar, Halk Ozanlar ve Türkmen airleri Mersin’de bulutu

16. Uluslararas Karacaolan iir Akamlarnn son gününde yurtdndan davet edilen air ve ozanlar sahne ald. Altay’n grtlak sanatçlarndan Aana Temeeva ile rina Kenzina, Kazakistan’n halk ozanlarndan Kanazarov Yerkebulan ile Mussina Zhansaya, Krgzistan Halk Ozan Chrsmash Kochkorbaev, Güney Azerbaycan Halk Ozan Khalili Mahboob, Macaristan halk ozanlarndan Töth Fann ile Zoltan Solyomf-Nagy, Çuvaistan Halk Ozan Alekse Vaslev, Afganistan halk ozanlarndan Gada Shah Nazar ile Mohammad Nader Türkmen, Suriye Türkmen airi Ali Molla Musa sahne alarak, Mersinlilere unutamayacaklar bir gece yaattlar. Gecede ayrca Krgzistan Halk Ozan Chrsmash Kochkorbaev Mersin Büyükehir Belediye bakan Burhanettin Kocamaz’a özel olarak yazd iirini okudu ve iir dinleyenler tarafndan büyük alk ald.

Müzik dinletilerinin ve iirlerin ardndan Bakan Kocamaz yurt dndan gelen sanatçlara günün ansna Karacaolan heykelcikleri hediye etti.