İslam Bilim Medeniyetinin Hazineleri: Altın Çağ?da Bilim

İslam Bilim Medeniyetinin Hazineleri: Altın Çağ?da Bilim

Haber Ajansı Yayın Grubu

Mersin Büyükehir Belediyesi, bilimsel bilginin geni toplum kitlelerine ulatrlmas amacyla “Altn Ça’da Bilim Sergisi” açyor.

Ücretsiz Altn Ça’da Bilim Sergisi

Mersin Büyükehir Belediyesi’nin kültür sanat etkinlikleri çerçevesinde gerçekletirilecek olan Altn Ça’da Bilim Sergisi’ni ilköretim örencileri, üniversite örencileri ve vatandalar ücretsiz olarak ziyaret edebilecek.

Bilimin çalar içerisindeki icatlar, geliimi gibi konularda mekanik, optik, tp, keifler, uçu, matematik, mimari, medrese, astronomi gibi farkl alanlardan oluan Altn Ça’da Bilim Sergisi,  23 ubat 2018 tarihinde, saat 15.00’te Cumhuriyet Alan’nda açlacak.

Dünyada 2. kez Mersin’de açlacak olan sergi, Mersin’in ardndan tüm dünya gençlerini de 7. ve 16. yüzyllar arasnda yaam Türk ve slam Medeniyetine ait bilim insanlar ile tantrmay planlyor.

Mersin Valilii, Mersin Büyükehir Belediyesi ve Mersin l Milli Eitim Müdürlüü’nün ibirlii ile gerçekletirilecek olan Altn Ça’da Bilim Sergisi, tamamen yerli mühendisler ve uluslararas bilim camiasnda önemli yere sahip Türk ve slam Tarihi akademisyenleri ile çallarak, Türk ve slam Kültürü’nü en etkili ekilde anlatmak adna oluturuldu.

Türkiye’de ve dünyada ikinci defa düzenlenecek olan sergide, slam Medeniyetinin geliimine katk sunan ve yeni bulular kazandran bilim adamlarnn eserleri yer alacak. Yüzyllar öncesinin slam Corafyasnda yaam, günümüz bilim ve teknolojisine büyük katk salam bilim insanlarnn 7. yüzyldan 16. yüzyla kadar olan Altn Ça Dönemi’nde yapt icat ve keiflerin sergilenip anlatlaca Altn Ça’da Bilim Sergisi, Türkiye’de ikinci defa Mersin’deki ziyaretçileri ile buluacak.

Dünyada 2. kez Mersin’de

Mersin Büyükehir Belediyesi’nin destekleriyle ziyaretçilere kaplarn açacak olan sergi dünya genelinde ikinci defa görücüye çkacak. Sergide slam Medeniyetinin bilim, teknoloji ve güzel sanatlar gibi birçok alannda toplumlarn geliimine katkda bulunan ve yeni bulular kazandran bilim adamlarnn eserleri sergilenecek.

Altn Ça’da Bilim Sergisi, ziyaretçileriyle Türk ve slam Medeniyetindeki bilim adamlarnn yapt ve keiflerini paylaarak gelecek için bu dâhilerden ilham alnmasn ve görkemli geçmiin herkes tarafndan örenilmesini amaçlyor.

Altn Ça’dan kalan bir hazine

Sergide tp alannda önde gelen bilim insan El Zehravi, gök bilimi konusunda Takiyüddin ve El Biruni’nin yan sra, iki kta arasnda planörle uçmay baaran ilk insan olan Hezarfen Ahmed Çelebi, eserleri ile Avrupal birçok mimara ilham kayna olan önemli bayaptlarn mimari Mimar Sinan, tarm endüstrisi ve bitkiler konusunda çok önemli makineleri ve mekanizmalar gelitiren mühendislik dehalar El-Cezeri gibi Türk ve slam Medeniyetine ait birçok önemli bilim adamnn bulular sergilenen eserler arasnda yer alacak.

Altn Ça’da Bilim Sergisi, ziyaretçilerine sunduu icatlar, keifler ve gözlerden saklanan tarihin gerçekleri ile slam Medeniyetindeki bilimsel ve kültürel hazineyi, onlar görmek isteyen insanlara verebilmeyi amaçlyor.

Türk ve slam Medeniyetlerinin büyük bilim dehalarn tanma ve insanla kattklar yüksek deeri görme frsatnn sunulaca bu sergiyle genç nesillerin yüksek ideal ve ufuklara sahip olmalarnn önünün açlmas planlanyor. Geçmiteki baarlarn ziyaretçilere aktarlmas ile günümüzde de bu baarlarn salanmas ve yaadmz zamann Biruni’lerine, bn-i Sina’larna, Mimar Sinan’larna bunun ilham olmas hedefleniyor.