Çanakkale Ruhu 16 Yıldır Tarsus?ta Yaşıyor

Çanakkale Ruhu 16 Yıldır Tarsus?ta Yaşıyor

Haber Ajansı Yayın Grubu

Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz’n, Tarsus Belediye Bakanl döneminde ehre kazandrd Nusrat Mayn Gemisi sayesinde Çanakkale Zaferi ruhu Tarsus’ta yaamaya devam ediyor.

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 103. Yldönümü ve ehitler Günü, Çanakkale Zaferi’nin seyrini deitiren Nusrat Mayn Gemisi ile 2002 ylndan bugüne Tarsus’ta yayor.

Mersin Liman'nda kaderine terk edilmiken Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz tarafndan Tarsus Belediye Bakanl döneminde satn alnan Nusrat Mayn Gemisi 2002 ylnda bir müze olarak tarih sayfalarndaki yerini ald.

Bakan Kocamaz da Nusrat Mayn Gemisi’ni Tarsus’a kazandrd dönem u sözleri söylemiti: "imdi ey kahraman Gazi Nusrat, bundan sonraki ebedi mekann olan Tarsus Çanakkale Park’nda rahat uyu. Çileli yolculuun sona erdi. Tarsus ve Tarsuslu seni sahiplendi. Sana kucak açt. Seni barna bast. Kim bilir? Belki de seni Tarsus’a çaran bir sebep vard."

Tarihin seyrini deitiren Nusrat

Nusrat Mayn Gemisi 1911 ylnda Almanya’da imal edildikten sonra 1914 ylnda Osmanl Devleti tarafndan satn alnm ve 1915 ylnda Çanakkale Zaferi’nde tarihin seyrini deitirerek Türkiye Cumhuriyeti’nin temel yap tan oluturmutur.

Nusrat'n döedii maynlar 18 Mart 1915'te Çanakkale Zaferi’nin kaderini deitirmi, ona dünyann en ünlü mayn gemisi unvann kazandrmt. Nusrat'n maynlar 639 kiilik mürettebatyla Bouvet, onun ardndan Inflexible ve Bolva zrhllarn sulara gömmütü.

1955 ylnda ordudan terhis edildikten sonra uzun yllar yük gemisi olarak görev yapan, o limandan bu limana dolanarak yük ve çile çeken Nusrat Mayn gemisi 1989 ylnda Mersin Liman’nda Kbrs’a yük tarken batmtr. 

10 yl batk ekilde kaldktan sonra 1999 ylnda baz gönüllüler tarafndan çkarlm ve kaderine terk edilmi, jilet olmay beklerken Baka Kocamaz tarafndan alnarak restorasyonu yaptrlm ve müze haline getirilmitir. 

Böylece 4 Ekim 2002 tarihinde Nusrat'n çileli yolculuuna Tarsuslular son vermitir. Yaplan ihalenin ardndan Koca Nusrat 3 parçaya ayrlp trlarla Tarsus'a getirilmek üzere yola çkarlmtr. Dört buçuk saatlik bir var süresinden sonra Koca Nusrat kendisi için yaplan Çanakkale Park’na konulmutur.

Nusrat Mayn Gemisi sradan bir gemi deil, Aziz Atatürk’ün belirttii gibi; “Bu ülke tarihte Türk’tü, bugün Türk, ebediyen de Türk kalacaktr” sözünü hatrlatrcasna Çanakkale’yi geçilmez klan kahramandr. Bu geminin bir maketi de Çanakkale’de Çimenlik mevkiinde bulunurken, asl Tarsus’tadr.