Büyükşehir?in Söyleşi Günleri Sona Erdi

Büyükşehir?in Söyleşi Günleri Sona Erdi

Haber Ajansı Yayın Grubu

Mersin Büyükehir Belediyesi tarafndan bu yl ilk defa düzenlenen “Kütüphane Söylei Günleri” etkinliinin son gününde Mersinli Yazar Turan Ali Çalar ‘Toroslarda Yörükler’ konulu bir söylei gerçekletirdi.

27 Kasm tarihinde balayan ve 4 hafta boyunca devam eden Kütüphane Söylei Günleri etkinlii sayesinde, kitapseverlerin Mersin tarihi hakknda bilgilenmeleri saland.

Mersin Büyükehir Belediyesi Kongre ve Sergi Saray’nda gerçekletirilen etkinlie çok sayda yazar ve Mersinli kitapsever katld.

Mersinli Koca Yörük lakapl yazar Turan Ali Çalar, Mersin Büyükehir Belediyesi Kültür Yaynlar’nda da basks yaplan ‘Mersin ve Tarsus Halk Kültürü’ isimli kitabnn tantmn yapt.

Mersinli yazar Turan Ali Çalar, gerçekletirdii söyleisinde Yörüklerin kim olduunu ve yaam koullarn anlatt. Çalar, Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Yörüklerin yaama süreçlerini ve hayvanclkla uratklarn aktarrken, Yörük kültüründe doum, yaam ve ölümün nasl gerçekletiini paylat.

Mersinli yazar Turan Ali Çalar 40 yl önce Yörükler hakknda yapt aratrmay dinleyicilerle paylat. Çalar, “Yörük sözcüü, tez hareket eden, konup-göçen anlamlarndandr. Yörükler oba biçiminde yaar ve barndklar konuta çadr derler. Göçler tüm obann ibirliiyle yaplr. Her bir obann konumu bellidir ve her bir obann konumu da önceden bellidir” diyerek Yörükler ile ilgili bilgiler verdi.

Söyleinin ardndan gerçekletirilen soru-cevap bölümünde dinleyiciler, Yörük kültürü hakknda merak ettiklerini Mersinli yazar Çalar’a yönlendirdi.

Söyleinin ardndan dinleyiciler, Mersin Büyükehir Belediyesi tarafndan hazrlanan ve yönetmenliini Erdal Altnta’n yapt ‘Yörüklerde Güz Göçü’ ile, Kargpnar Belediyesi tarafndan hazrlanan, senaryosunu Mehmet Doan’n yazd ve yönetmenliini Rütü Aydn’n yapt ‘Yörük Düünü Belgesel Filmi’ni izledi.