Büyükşehir?den Görme Engellilere Beyaz Baston

Büyükşehir?den Görme Engellilere Beyaz Baston

Haber Ajansı Yayın Grubu

Mersin Büyükehir Belediyesi tarafndan ‘7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftas’ dolaysyla toplam 20 görme engelli vatandaa beyaz baston hediye edildi.

 

Büyükehir ile engeller almaya devam ediyor

 

Mersin Büyükehir Belediyesi Engelliler Dairesi Bakanl tarafndan, 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftas münasebetiyle engellere farkndalk yaratmak amacyla bir etkinlik düzenlendi. Etkinlik kapsamnda Mersin’de faaliyet gösteren görme engelli dernekler ve görme engelli bireyler ile ibirlii içerisinde bir toplant düzenleyen Mersin Büyükehir Belediyesi Engelliler Dairesi Bakanl, toplant sonrasnda beyaz baston talebinde bulunan ihtiyaç sahibi 20 görme engelli vatandaa beyaz bastonlarn teslim etti.

Toplantya Mersin Kent Konseyi Engelli Meclis Bakan Dursun Arslan, Kalp Gözüyle Görenler Dernei Mersin ube Yöneticileri ve üyeleri, Türkiye Görme Engelliler Dernei Mersin ube Yönetimi ve üyeleri ile görme engelli vatandalar katld.

Beyaz Baston Görme Engelliler Haftas dolaysyla düzenlenen toplantya katlan görme engelli bireylere beyaz bastonun önemi anlatlrken, beyaz bastonun görme engelli bireylere özgüven duygusu kazandrd, sosyal etkinliklere katlmlarn kolaylatrd ve görme engelli bir kiinin kendi kendine gezip dolaabilmesini için bu bastonlarn hayat kolaylatran en önemli araç olduu vurguland.

Engelliler Dairesi Bakan Hasan Celal Ta da beyaz bastonun nasl kullanlmaya balandndan bahsederek, Mersin’i tüm engelli bireylerin olduu gibi görme engelli bireylerin de engelsiz olarak sosyal yaam içerisinde özgürce dolaabilecekleri bir kent yapmak için tüm güçleriyle çalmaya devam ettiklerini belirtti.  

 

Beyaz bastonun hikâyesi

 

Yüzyllar boyunca görme engelliler tarafndan kullanlm bir araç olan baston, bugünkü ekliyle ilk olarak 1921 ylnda kullanlmaya baland. Kaza sonucu gözlerini kaybetmi olan James Biggs adl bir fotorafçnn1921 ylnda Amerika Birleik Devletlerinde gelitirdii ve motorlu tatlardan kendini korumak amacyla, sürücülerin görebilmesi için bastonunu beyaza boyamaya karar vermesiyle ortaya çkt.1930’lara kadar toplumda yaygn bir uygulama olmayan beyaz baston hakkndaki ilk yasal düzenleme ise, yine ABD’de gerçekletirildi.

Beyaz baston, görme engelliler için bamszl ve güveni sembolize ederken, baston kullanmadan gezen görme engellilerin düme, çarpma, yaralanma, sakatlanma gibi kazalarla karlama ihtimali, baston kullananlara göre çok daha yüksek. Kendi bana gezme becerisi kazanan görme engellilerde motor becerileri daha çabuk geliirken; vücut organlar daha salkl oluyor ve bireyde özgüven duygusu oluuyor.

Büyükehir Belediyesi de çok yönlü bir ekilde devam ettirdii çalmalar ile Mersin’i görme engelliler için de engelsiz bir ehir haline getirmeye gayret ediyor.