Büyükşehir'den Fikir Projesi Yarışması

Büyükşehir'den Fikir Projesi Yarışması

Haber Ajansı Yayın Grubu

Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, ‘Tevfik Srr Gür Stadyumu le Çamlbel Liman Aras Ky ve Rekreasyon Düzenlemesi Fikir Projesi Yarmas’nn Tantm ve Jüri Deerlendirme Toplants’n gerçekletirdi.

Kongre ve Sergi Saray’nda gerçekletirilen Fikir Projesi Yarmas’nn Tantm ve Jüri Deerlendirme Toplants’na Mersin büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, Mezitli Belediye Bakan Neet Tarhan, Yldz Teknik Üniversitesi’nden Mimar ve ehir Plancs Prof. Dr. Zekai Görgülü, Mimarlar Odas Mersin ube Bakan Ömer Sakar ile basn mensuplar katld.

“Bu büyük proje ilimizin yeiline yeil, deerine deer katacak”

Kongre ve Sergi Saray’nda çok sayda basn mensubu ile bir araya gelen Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz konumasnda, “Yeryüzü cenneti ilimizin yeiline yeil, deerine deer katacak olan bu büyük projemiz, gelecein Mersin’ini kurma yolundaki vizyoner çalmalarmzn güzel bir örneini oluturmaktadr. Plansz baar saman alevi gibidir. Sürdürülebilir kalknmann yolu planlamadan geçer. Uzun yllar günübirlik politikalarla yönetilen Mersin’i dört yl önce planl kalknma ile tantrdk. Yatrmlarmz, hazrladmz imar, ulam ve yamur suyu ana planlarna uygun ekilde yaptk” dedi.

“Ülkemizin sayl uzmanlarndan oluan bir jüri ile yola çktk”

Tevfik Srr Gür Stadyumu ile Çamlbel Liman Aras Ky ve Rekreasyon Düzenlemesi Projesi’nin Mersin’in deerine deer katacak son derece önemli bir vizyon projesi olduundan söz eden Bakan Kocamaz, “Böylesine önemli bir projeyi hayata geçirirken ülkemizin bu alanda yetimi bütün birikimlerinden yararlanmak istedik. Bunun en doru yolu ulusal çapta bir Fikir Projesi Yarmas açmakt. 2017 Aralk aynda ortaya çkan bu fikir üzerinde 3 aylk bir hazrlk dönemi geçirdik. Konuyu enine boyuna deerlendirdik, yarmann içerik ve belgelerini hazrladk. ehir planlamas, mimarlk ve peyzaj alanlarnda ülkemizin sayl uzmanlarndan oluan bir jüri ile yola çktk” eklinde konutu.

“Yarmaya 62 proje bavurusu yapld”

2 Mart 2018 günü ilk kez toplanan jürinin projenin uygulanaca alan inceleyerek yarma artnamesine son halini verdiini ve artnamenin 26 Mart 2018 tarihinde Resmi Gazetede yaynlanarak bütün Türkiye’ye ilan edildiini anlatan Bakan Kocamaz, “Böylesine prestijli bir projede yer almak isteyen uzmanlar arasnda büyük heyecana sebep olan yarmaya 62 proje bavurusu yapld. Jürimizin bugünden itibaren deerlendirmeye alaca projeler arasndan be edeer ödül belirlenecek, her bir ödül için 50 bin lira ödenecektir.62 projenin tamam, sonuçlarn açklanmasnn ardndan yarmann resmi web sitesinde yaymlanacaktr. Bütün projelerin yer alaca sergi ve kolokyumunun yeri ve tarihi ise sonuçlarla ayn gün kamuoyuna duyurulacaktr. Halka açk ve ücretsiz serginin sadece ilimizde deil ülke genelinde heyecan uyandraca düüncesindeyiz” diye belirtti.

“Tevfik Srr Gür Stadyumu projenin önemli odak noktalarndan biridir”

Projenin, Mersin’in gelecei bakmndan büyük önem arz ettiini vurgulayan ve proje hakknda bilgiler veren Bakan Kocamaz, “77.7 hektar büyüklüe sahip yarma alan farkl ilevlere konu olan alt alanlar içermektedir. Kentin ana ulam omurgalarndan biri olan smet nönü Bulvar yarma alann ikiye bölmektedir. Kuzeyde Tevfik Srr Gür Stadyumu, Müftü Deresi’nin sonlanmaya balad bölüm, askeri alanlar, doal ve tarihi sit alan, Çamlbel semtinin Atatürk Caddesi güneyinde kalan parças ile Cumhuriyet Meydan bulunmaktadr. Güneydeki ky bandnda ise askeri alanlar, deniz feneri, MESK Artma Tesisi, Balkç Barna, Lunapark, Rekreasyon Alan, Kruvaziyer Liman Bölgesi, Sahil Park’nn bir ksm ve Müftü Deresi’nin denizle bulutuu alan yer almaktadr. Tevfik Srr Gür Stadyumu projenin önemli odak noktalarndan biridir. Stadyum ve çevresindeki 6 Hektarlk alan, geçmiten bu yana bir toplanma ve buluma noktas olagelmitir. Bu gerçekten yola çkarak Stadyum ve çevresinde, Müftü Deresi ve ky ile bütünleik bir kamusal meydan oluturulmas öngörülmektedir. Alann mülkiyet sahibi olan TOK ile Büyükehir Belediyemiz arasndaki görümeler devam etmektedir. Yarma katlmclarndan istediimiz bir baka detayl çalma alan Çamlbel Limandr. Bölge, güneyindeki Lunapark ve Aquapark alan ile bütünleik bir rekreasyon alan olarak deerlendirilecektir. Balkç Barna mevcut ilevini sürdürecektir” diye belirtti.

“Proje, kent belleine duyarl özgün bir tasarm olmaldr”

Uzmanlar ve deneyimli firmalarn fikirleriyle yaracaklar projenin ksaca özelliklerinden de söz eden Bakan Kocamaz, “Proje, tarihi ve doal yapyla uyumlu, koruma-kullanma dengesini gözeten, kent belleine duyarl özgün bir tasarm olmaldr. Yarma alan bütününe yönelik temel stratejiler belirlenmeli, bu stratejileri destekleyecek tasarm ve fikirler kurgulanmaldr. Kent kimliine katk salayacak, farkl ya gruplarndaki kullanc ihtiyaçlarn gözeten özgün rekreasyon alanlar tasarlanmaldr. Sosyal hayat zenginletirecek, sosyal ilikilerin kurulmasna imkân tanyacak kamusal alanlar ortaya çkarlmaldr. Ulam sisteminde yer alacak araç, otopark, yaya, bisiklet gibi farkl ulam türleri uyumlu bir ekilde kurgulanmaldr. Tüm ilevlerde Engelsiz Mersin’e yakr düzenlemeler yaplmal, engelli bireylerimizin ulamna imkân salanmaldr. Ky eridinde bulunan ve kent içerisinde kalm olan nadir kumsal alanlar arasnda kent-deniz ilikisi kurulmaldr. Alandaki mevcut aaçlar olabildiince gözetilmelidir” dedi.

Yldz Teknik Üniversitesi’nden Mimar ve ehir Plancs Prof. Dr. Zekai Görgülü bakanlndaki Jüri’nin Ortadou Teknik Üniversitesi’nden Mimar Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, Y. Mimar Hakan Demirel, Dokuz Eylül Üniversitesinden ehir Plancs Dr. Levent Ünverdi, Mersin Üniversitesi’nden ehir Plancs Yrd. Doç. Dr. Yasemin Sarkaya Levent, Mimarlar Odas Mersin ubesi Bakan Ömer Sakar ve Peyzaj Mimarlar Odas Mersin l Temsilcisi eniz Ate’ten oluuyor. Yedek Jüri ise Mersin Üniversitesi’nden Mimar Doç. Dr. Esra ahin Burat, Yldz Teknik Üniversitesi’nden ehir Plancs Yardmc Doç. Dr. Elif Örnek Özden, Mersin Üniversitesi’nden Mimar Yardmc Doç. Dr. pek Durukan ve Toros Üniversitesi’nden Peyzaj Mimar Yrd. Doç. Dr. Onur Güngör’den oluuyor. Projenin raportörlüünü ise Mersin Büyükehir Belediyesi Tarihi Çevre Koruma ube Müdürü Aras Özlem Doan Topalolu ve Kentsel Tasarm ube Müdürü Havva Çakmak yapyor. Raportör Yardmclklarn ise Tarihi Çevre Koruma ube Müdürlüünden Mevlüt Eker ve Planlama ube Müdürlüünden brahim Can Ata yürütüyor.