Büyükşehir 15 Bin Badem Fidanını Üreticisiyle Buluşturdu

Büyükşehir 15 Bin Badem Fidanını Üreticisiyle Buluşturdu

Haber Ajansı Yayın Grubu

Gülnar ilçesinde gerçekletirilen fidan datmnda 16 mahallede 500 üreticiye 15.000 adet badem fidan datm yapld.

Gülnar Eski Otogarda yaplan törene Mersin Büyükehir Belediyesi Bakan Vekili Kerim Tufan, Gülnar Kaymakam Ekrem Güngör, Gülnar Belediye Bakan Ahmet Günel, MHP Gülnar lçe Bakan Yüksel Çelik, Gülnar Ülkü Ocaklar Bakan Ömer Lütfi Kayhan, Gülnar lçe Tarm Müdürü Süleyman Ergü, Gülnar Badem Üreticilerini Destekleme Dernei Bakan Ali Kozak, Mersin Büyükehir Belediyesi Meclis Üyesi Yusuf Özaydn ve çok sayda üretici katld.

 “Bizim avuçlarmz toprak kokar, ot kokar”

Törende konuma yapan Mersin Büyükehir Belediyesi Bakan Vekili Kerim Tufan, günümüzde çiftçinin halini yalnzca toprakla uraan, çiftçilik yapan insanlarn anlayacan ifade ederek, “Ben köy çocuuyum, Bakanmz köy çocuu. Ben kara sabanla, çalnn, çrpnn ve tan içerisinde yllarca çift sürdüm. Üniversitede bir taraftan okurken, bir taraftan da babama yardm ettim. Onun için hala bizim avuçlarmz tezek kokar, toprak kokar, ot kokar. Köylünün, çiftçinin halinden iyi anlarz. Sayn Bakanmz da köy çocuu ve benim yaadm çocukluu o da yaad” dedi.

Mersin Büyükehir Belediyesi olarak her zaman köylünün ve çiftçinin yannda olduklarn ifade eden Mersin Büyükehir Belediyesi Bakan Vekili Tufan, “Belediyeye geldiimiz zaman, bizim köylünün ve çiftçinin yannda olmamz, Tarmsal Hizmetler Dairesi Bakanln kurmamz lazm dedik. Onun için de Mersin’de ilk defa Tarmsal Hizmetler Dairesi Bakanln kurduk. Bakanmz da köylümüze ancak bu daire bakanlmz araclyla yardmc oluruz dedi. Biz istedik ki köylü alternatif ürünlere kavusun ve önü açlsn. Bizim bu yaptmz belki küçük gibi görünüyor ama en azndan bir yol çiziyoruz” diye belirtti.

Gülnar Kaymakam Ekrem Güngör ise konumasnda, “Öncelikle bu organizasyonda emei geçen Büyükehir Belediyemize ve üreticilerimize çok teekkür ediyorum. Allah birliimizi ve beraberliimizi bu fidanlar gibi daim etsin. Allah bu ay yldzl bayrak altnda nice fidanlar yetitirmeyi ve nice fidanlar toprakla buluturmay nasip etsin. Bol üretimli bir yl diliyorum” dedi.

 

 

“Badem fidanlar Gülnarllar için büyük bir velinimettir”

Gülnar Belediye Bakan Ahmet Günel, “te çiftçiye, vatandaa sahip çkmak budur. Geldiimiz günden bu yana birçok fidan datld. Ama u badem fidanlar Gülnarllar için çok büyük bir velinimettir. Çünkü ilçemizde sadece u fidan topraa koyduumuz zaman bir defa can suyu vererek fidan artk kendi haline yetiebilir. Belki dünyann baka yerlerinde buna rastlanmamtr” diye konutu ve Gülnarllar bo arazileri deerlendirmeye ve fidan yetitirmeye davet etti.

Gülnarl üretici Faik Gürbüz, gerçekletirilen badem fidan datm için Gülnarllar adna Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz’a teekkürlerini ileterek “Bizim üreticiler olarak en büyük eksiimiz Gülnar yöresinde fidan yetitirmek. Biz fidanlar önceden 8-9 TL’ye alrken, Büyükehir Belediye Bakanmz Burhanettin Kocamaz’n yapt proje ile 3 lira gibi bir maliyetle alabildik. Büyükehir Belediyemiz ilerleyen aylarda da Gülnar’da bu yetitirdiimiz bademleri krmak elemek için tesis de kuracaklar. Bizim üreticilerimiz de ürünlerini daha yüksek fiyatlarla satabilecekler. Hepsinden Allah raz olsun” ifadelerini kulland.

Konumalarn ardndan protokol üyeleri ile üreticilere badem fidanlar teslim edildi. Ayrca Mersin Büyükehir Belediyesi Bakan Vekili Kerim Tufan, Silifke ilçesinin Bayndr ve Seyranlk Mahallelerindeki üreticileri ziyaret ederek, köylülerle bir araya geldi ve badem fidanlarnn teslimini yapt.

Üreticilerin fidanlar Büyükehir’den

Mersin li Meyvecilii Yayma ve Gelitirme Projesi kapsamnda önceki günlerde Toroslar ’da 16 mahallede, Tarsus’ta 13 mahallede ve Çamlyayla’da yaplan datmlar ile yaklak 22.000 ceviz fidan datld. Gülnar’da ise, 16 mahallede 500 üreticiye 15.000 adet badem fidan datm yapld.

Mersin Büyükehir Belediyesi, “Mersin li Meyvecilii Yayma ve Gelitirme Projesi” ile hedeflenen ilçelerde badem, ceviz ve zeytin bahçelerinin saysn artrarak yetitiricilii yaygnlatrmay ve kaliteli meyveler elde ederek üreticilerin gelir seviyelerinde art salamay hedefliyor.

Mersin Büyükehir Belediyesi devam ettirdii ceviz fidan datmnda toplam 6 ilçenin 50 mahallesinde yaklak 1200 üreticiye 30.000 ceviz fidan datm olacak. Ayrca Gülnar’da 16 mahalle, Tarsus’ta 1 mahalle ve Silifke’de 2 mahalle olmak üzere toplam 19 mahallede yaklak 600 üreticiye 16.500 badem fidan datm yapm olacak. Proje kapsamnda Tarsus, Anamur, Aydnck, Akdeniz, Mut, Silifke, Toroslar, Tarsus ve Gülnar ilçelerinde yaklak 6.000 adet Sarkulak ve 50.000 adet Gemlik çeidi zeytin fidan datlacak. Büyükehir Belediyesi Tarsus, Silifke ilçelerinde de badem fidan datm yapacak ve proje kapsamndaki tüm badem fidanlarnn datmn tamamlam olacak.

Fidanlarn dikimi ve yetitirilmesinde her türlü teknik destei salayacak olan Büyükehir Belediyesi’nin projesi amacna ulatnda üreticiler, yörede yetien ve kendine özgü tad olan kaliteli ürünler elde ederken ve bu ürünler sayesinde maddi kazançta elde edebilecek.