Bir Damla Suyun 100 Yıllık Mücadelesi

Bir Damla Suyun 100 Yıllık Mücadelesi

Haber Ajansı Yayın Grubu

Mersin’de insan ayann dedii her alana içmesuyu götürme sözü veren Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, yaklak  yaz aylarnda on bin kiilik nüfusa sahip Dereköy mahallesi snrlar içerisinde bulunan; Çokoluk, Kötekler, Beyreli, Kla ve Tersakan yayla sakinleri’nin asrlk su sorununu çözüme kavuturdu.

Bozyaz lçesi’ne 60, Mersin’e ise yaklak 200 kilometre uzaklktaki, Bozyaz lçesi Dereköy mahallesi snrlar içerisinde bulunan; Çokoluk, Kötekler, Beyreli, Kla ve Tersakan yaylalarna içmesuyu götüren Büyükehir Belediyesi, Dereköy Yörüklerinin gönlünü fethetti.

Bölgenin içmesuyu sorununun çözümü için Dereköy Mahallesi Deirmenba kaynandan çift depo ile 6 bin 500 metre terfi hatt, 33 bin metre içmesuyu ebeke hatt olmak üzere toplam 39 bin 500 metre içmesuyu ebeke hatt, 500 metreküp kapasiteli depo ve iki adet trafolu terfi merkezi MESK ekipleri tarafndan yapld. Tamamlanan tesisin bitirilmesi ile özellikle yaz aylarnda içmesuyu sknts çeken vatandalarn su sorunu çözüme kavutu.

“Eeimi saldm çayra”

Mersin Büyükehir Belediyesi, Bozyaz lçesi’nin Dereköy Mahallesi’ne götürdüü su sayesinde eei ile su tamaktan kurtulan 45 yandaki iki çocuk annesi Pembe Kzmaz, “Bu eeim ile birlikte çok su tadk. 30 yl boyunca su tadm ben. Sabah erkenden kalkardm. Bir buçuk saat yol giderdim kuyuya ulamak için. Suyu doldurur bir buçuk saatte de geri dönerdim. Çok zorlanyordum. Günde üç kez gidiyordum kuyuya. Suyu getirince mutfamda kullanyordum. Hayvanlarma su veriyordum. Yazn scakta zorlanrdm, kn da soukta” dedi.

Su tamann her mevsim ayr bir çile olduunu ve musluundan suyun akt günlerin hayalini kurduunu söyleyen Kzmaz, “K geldii zaman gidemezdim kuyuya. Bir yere kprdayamazdm. Bir kazan kurardm. Kar suyunu eritir onu kullanrdm. Hem hayvanlarm sulardm kar suyu ile hem de kendim kullanrdm. Bu zavall eeim ne yapsn benimle birlikte o da rezil oldu. imdi eeimi saldm çayra. O rahat, ben rahat. Yllarca çektim bu su çilesini. 3 eek deitirdim bu su tama meselesi yüzünden. Ama Burhanettin Kocamaz Bakanm sa olsun ksa sürede suyu getirdi. Kocamaz’ma teekkür ederim. Su geldi, çok rahatz. Musluu açtm zaman her an suyum akyor” eklinde konutu.

Muhtar Söüt, “Bakan Kocamaz sözünü yerine getirir dedim. Öyle de oldu”

Dereköy Mahalle Muhtar Musa Söüt, “Bozyaz’dan 60 kilometre uzakta, Toroslarn banda bir Yörük mahallesi olan Dereköy Mahallesi’nin muhtarym. 3 dönemdir muhtarlk yapyorum. Burhanettin Kocamaz Bakanmzla ben ilk 2015 ylnda karlatm. Ben artk insan sarraf oldum. Burhanettin Bakan’ görünce kendi kendime dedim ki ‘ben bu adamdan söz alrsam, bu adam sözünü yerine getirir” dedim. Genelde Belediye Bakanlarndan söz almak zordur.  Ama ben sözümü aldm. Dereköy’ün Yörüklerinin 100 yllk içme suyu sorunu sona erdi.  Biz çok minnettarz ve çok teekkür ederiz. Burhanettin Bakanmz geleli yolum yol oldu. Suyum su oldu. Burhanettin Kocamaz gibi insanlar Allah bamzdan eksik etmesin” eklinde konutu.