Başkan Kocamaz: ?Cenabı Mevla?m Aziz Milletimizi Kahramansız Bırakmasın?

Başkan Kocamaz: ?Cenabı Mevla?m Aziz Milletimizi Kahramansız Bırakmasın?

Haber Ajansı Yayın Grubu

Bakan Kocamaz Atatürk ve Adile Hala Ant’nn Açln Gerçekletirdi

 

Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, Tarsus’ta yapm tamamlanan Atatürk ve Adile Hala Ant’nn açln gerçekletirerek, 95 yl önce Tarsus’ta yaanan any ölümsüzletirdi.

 

Çukurova’nn Fransz igalinden kurtulmas için 1919 ylnda eline silah alarak Kuvay Milliye saflarna katlan, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Kahraman Türk kadn! Sen yerlerde sürünmeye deil,  omuzlar üzerinde yükselmeye layksn’ sözlerine mazhar olan Tarsuslu Kara Fatma lakapl Onba Adile Hala Ant Heykeli’nin açl yapld.

 

Açla Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, Tarsus Belediye Bakan evket Can, Tarsus Cumhuriyet Basavcs Mehmet Sabri Klç, Tarsus Garnizon Komutan Yüzba Selim Onaran, Çukurova Kalknma Ajans Genel Sekreteri Lütfi Altnsu, Ülkü Ocaklar Mersin l Bakan Gökhan Demir, MHP Tarsus lçe Bakan Erturul Bodur, Tarsus Ülkü Ocaklar Bakan Emre Bircan, Türkiye Kuvay Milliye Mücahitler Dernei Tarsus ubesi, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayda Tarsuslu vatanda katld.

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin mimar Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 95 yl önce Tarsus’u ziyareti esnasnda yaanan bir sahne karsnda kulland sözleri ile konumasna balayan Bakan Kocamaz, “Tarsus ziyaretinde Atamzn yolunu kesen bir kadn, “Bastn topraa kurban olaym Paam!” diyerek ayaklarna kapanr. Kadn yerden kaldrmak için eilen Mustafa Kemal’in kulana bu kadnn Kurtulu Savanda çeitli cephelerde çarpan Adile Çavu olduunu fsldarlar. Gözlerinden iki damla ya süzülen Gazi Paa, güneten yüzü yanm kadnn ellerinden tutup ayaa kaldrarak ve ona öyle seslenir: ‘Kahraman Türk kadn! Sen yerlerde sürünmeye deil, omuzlar üzerinde yükselmeye layksn ’ eklinde konutu.

 

“Kahramanlar, hatralarna dikilen antlarda yaar, gelecee uzanrlar”

 

Bakan Kocamaz, Anadolu’nun ebedi yurdumuz olarak kalmasn salayan Milli Mücadele srasnda binlerce Türk kadnnn cephe gerisinde hizmet verirken, çok sayda kadnmzn da silahl mücadeleye katlarak dünyaya örnek olacak kahramanlklar gösterdiklerinin altn çizerek, Halide Onba, Erzurumlu Kara Fatma, zmirli Aye Hanm, Gördesli Makbule, Gaziantepli Yirik Fatma, Adanal Tayyar Rahmiye gibi kadn kahramanlardan da bahsetti. Karboaz Zaferi’nin kazanlmasnda önemli bir yere sahip olan Tarsuslu Klavuz Hatice ve silah arkadalar arasnda “Kara Fatma” ve “Adile Onba” olarak anlan Tarsuslu Adile Hala’nn Milli Mücadelenin unutulmaz kadn kahramanlar arasnda olduunu ifade eden Bakan Kocamaz, “Büyük Atatürk’ün gözyalar içinde ellerinden tutarak ayaa kaldrd bu kahraman Türk kadnnn aziz hatras bugün açln yaptmz “Atatürk ve Adile Hala Ant” ile ölümsüzleecektir. Kahramanlar destanlar, marlar, iirler ve türkülerle birlikte hatralarna dikilen antlarda yaar, gelecee uzanrlar” dedi.

 

Kahramanlarn milletlerin her devirde yaayan manevi deerleri ve milletlere hz, tarihe yön veren enerji kaynaklar olduunu sözlerine ekleyerek Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, Adile Hala’ya ve Afrin Harekat Kahraman Mehmetçiklere selam gönderen Bakan Kocamaz,“Çocuklar ve gençler çevrelerinde ne kadar çok kahraman örnei görürlerse, yiit ve vatansever yetime ihtimalleri o kadar artar. Bir millet asln inkârla çöker. Asln inkârn balangc ise maziye sövmek ve milli kahramanlar yok saymaktr. Milli kahramanlar unutmak nasl bir felaketse, onlar yaatmak da o kadar büyük bir hizmettir. “Atatürk ve Adile Hala Ant” da kutlu Milli Mücadelemizin hatralarn gelecek kuaklara tayacak önemli ve anlaml bir eserdir. Cenab Mevla’m, tarih boyunca nice kahramanlar çkaran aziz milletimizi kahramansz brakmasn” ifadelerini kulland.

 

Tarsus Belediye Bakan evket Can da Atatürk ile Adile Hala arasnda geçen tarihi hikayeyi anlatarak, “Atatürkçü Düünce Dernei Bakanmz bizleri ziyaret ettiinde, Atamzn Adile Hala için söyledii söz ile ilgili bir ant yaplmas ricasnda bulunmutu. Biz de Büyükehir Belediye Bakanmza bu ricay ilettik. Sayn Bakanm da zaten bu ant yapmakla ilgili bir düüncesinin olduunu belirtti. imdi de açln gerçekletiriyoruz. Emei geçen herkese çok teekkür ediyorum” dedi.

 

Adile Hanm Kimdir?

 

1870 ylnda Tarsus’ta doan Adile Hala, Çukurova’nn Fransz igalinden kurtulmas için 1919 ylnda eline silah alarak Kuvay Milliye saflarna katlarak, her muharebede en ön safta savamtr. 20 Ekim 1921 tarihinde yaplan Ankara antlamasndan sonra Franszlar Çukurova’y terk edince bu bölgedeki Milli Kuvvetler,  Bat Cephesindeki düzenli ordu içinde yer alrken,  Adile Hala da arkadayla ile birlikte bu birliklerde görev almtr. Atatürk, 1923 ylnda Tarsus’u ziyaret ettiinde, istasyondan ehre yürürken Kara Fatma lakapl Adile Hala ayaklarna kapanarak sevgisini ‘Bastn topraa kurban olaym paam’ sözleriyle dile getirmi, Aziz Atatürk’te onu yerden kaldrrken, ‘Kahraman Türk kadn! Sen yerlerde sürünmeye deil,  omuzlar üzerinde yükselmeye layksn’ demitir. Türk kadnnn kahramanln tüm dünyaya ilan edenlerden yalnzca biri olan ve 1948 ylnda vefat eden Adile Hala’nn mezar Tarsus ehir mezarlnda, Kuvay Milliye ksmnda bulunmaktadr.