BAŞKAN HAYRİ TÜRKYILMAZ: SAHİL PROJESİNDE DÜĞÜM, KÖRDÜĞÜM OLDU!

BAŞKAN HAYRİ TÜRKYILMAZ: SAHİL PROJESİNDE DÜĞÜM, KÖRDÜĞÜM OLDU!

Haber Ajansı Yayın Grubu

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Mudanya Sahil Düzenleme Proje sürecinin kör düğüme dönüştüğünü vurgulayarak, “Mudanya sahil projesinde düğüm, kördüğüm oldu. Kamu zararı en az 1 milyon 659 bin artı KDV. Bu işin tamamında da fiyat farkından yaklaşık en az 5 milyon TL’lik bir kamu zararı olduğu görülmektedir. Bu konu ile ilgili yetkili organları göreve davet ediyoruz. Mudanya Belediyesi olarak, Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız” diye konuştu.

 

 

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, inşaatı yılan hikayesine dönen Mudanya Sahil Düzenleme Proje süreciyle ilgili Başkanlık Makamı’nda basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına, belediye meclis üyeleri, başkan yardımcıları ve basın mensupları katıldı. Başkan Hayri Türkyılmaz, kördüğüme dönen Büyükşehir Belediyesi Mudanya Sahil Düzenleme Proje sürecinin çok uzadığını, Büyükşehir ve 2 müteahhit firma arasında geçen ve son olarak da Danıştay’ın verdiği karara rağmen çalışmalara halen başlanmamış olması, hem kamunun zarara uğratılmasına, hem Mudayalı hemşehrilerimizin, hem de bölge esnafının zarara uğratıldığını vurguladı. Başkan Türkyılmaz, sahil projesiyle ilgili gerekli araştırmaların yapılıp, önümüzdeki günlerde konuyla ilgili Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti. Başkan Türkyılmaz, Büyükşehir Belediyesi tarafından Mart ayında ihale edilerek Hidrolik İnşaat Sanayi ve Ticaeret A.Ş.’ye verilen işin ardından hemen yer teslimi yapıldığını, öte yandan Yörük İnşaat’ın açtığı dava sonucu 4. İdare Mahkemesi, imalatın Hidrolik Firması tarafından yapılmasına karar verdiğini hatırlatarak, “İnşaat devam ederken bu kez Yörük inşaat Danıştay’a açtığı dava ile Danıştay 13. Daire Başkanlığı (Karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere) inşaatın Yörük inşaata verilmesi konusunda 09.10.2015 tarihinde karar almasının ardından bu firma bugüne kadar çalışmalara başlamadı. Sahil Projesi çalışmalarının başlamaması, hem Mudanyalı hemşehrilerimiz, hem esnafımız mağdur oldu. Geçtiğimiz yaz başı başlatılan işin 365 günde bitirileceği ihale şartlarında olmasına rağmen 6 aydır çalışmaların sık sık durup iki firma arasında yaşananlar Mudanya’mıza zarar vermiştir. Belediye olarak araştırmalarımız devam ediyor. Bu konuda kimin ne suçu varsa belediye olarak haklarında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız” diye konuştu.

 

“DÜĞÜM, KÖRDÜĞÜM OLDU!”

Başkan Hayri Türkyılmaz, “Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı açıklamada düğümün çözüldüğü söylenmişti. Ancak geldiğimiz noktada düğümün kördüğüm olduğunu gördük. Bu düğüm çözülemez durumdadır ve projenin ne zaman ve nasıl biteceği, kaç paraya biteceği belli değildir. Biz daha önceki toplantılarımızda sahil projesiyle ilgili pis kokuların geldiğini, Mudanya ve Mudanyalının hakkını yedirmemek için göreve geldiğimizi söylemiştik. Bu konuda kimsenin gözünün yaşına bakmadan hukukçularımızın ve danışmanlarımızın incelemesi sonucunda gerekli Yasal yollara başvuracağımızı çok net söylemiştik. Bu açıklamamızdan rahatsız olanlar, Mudanya sahil projesi çözüldü demişlerdi. Oysa ki geldiğimiz noktada düğüm çözülmemiş. Kamu zararı en az 1 milyon 659 bin artı KDV. Bu işin tamamında da fiyat farkından yaklaşık en az 5 milyon TL’lik bir kamu zararı olduğu görülmektedir. Bu konu ile ilgili yetkili organları göreve davet ediyoruz. 15 Mayıs 2015’de Sayın Sağlık Bakan Mehmet Müezzinoğlu’nun katıldığı da katıldığı törenle Mudanya sahil projesinin temeli atılmıştı. Ancak Danıştay sahil projesiyle ilgili kararı 26.05.2015’de vermiş, işin ilk müteahhidi kesin hükmüyle davayı kazanmış. Bunlar apar topar  edindiğimiz bilgiler çerçevesinde kendilerine yakın bir firmaya Hidrolik A.Ş.’ye vermişler ve iş belli noktaya gelmiş. Ancak bize gelen resmi olmayan duyumlara göre bu firmanın kaçtığı da söyleniyor. Şimdi soruyoruz; Bu firmaya bugüne kadar kaç para ödenmiştir? Ne kadar iş yapılmıştır. Bunların kamuoyuna açıklanmasını istiyorum. Şartnameye aykırı olarak mezarlığa dönüştürdükleri sahilimizdeki 18 mm olması gerekirken gelen 10 mm’lik fore kazık boruların bedeli ödenmiş midir? Söz konusu alanın eski haline getirilmesi 4734 ve 4735 sayılı Kamu İhale kanunlarının gereği olup ya da tespitlerinin yapılıp Yasa’nın dediği gibi ne işler yapılmış, geriye kalan işlerin bütün firmaların çağrılarak yeni fiyatlara göre yeniden ihale yapılması istenmektedir. Şimdi bu sürecin ne zaman biteceği, açıkçası çok kısa olmayacağı görünmektedir” dedi.

 

“KANGREN ÇÖZÜLSÜN ARTIK!”

Mudanya’da yaşayan tüm hemşehrilerimizin haklarını sonuna kadar koruyacaklarını vurgulayan Başkan Hayri Türkyılmaz, “Mudanyalı hemşehrilerimizin, kamunun ve en çok da sahildeki esnafımızın mağduriyetinin nasıl giderileceği, nasıl tanzim edileceği merak konusudur. Başta Recep Altepe olmak üzere yetkili kişilerin bu konuda kamuoyuna doğru bilgiler vermelerini bekliyoruz. Bu işin bir an önce bitmesini, eğer önümüzdeki yaza kadar bitemeyecekse en geç Mart-Nisan ayında bu çirkin görüntünün ortadan kaldırılacağını, gerekirse Mudanyalı hemşerilerimizle birlikte kamuoyu oluşturacağımızı, önümüzdeki yazın bu seneki gibi tatsız geçmemesi için elimizden geleni yapacağımızı bilmelerini istiyoruz. Biz bu konuda Yasalar çerçevesinde, Yasal yollara başvuracağımızın bilinmesini istiyoruz. Onların yapamadığını biz yaparız ve sahilimizi  kullanılır hale getiririz. Önümüzdeki meclis toplantımızda gündeme alacağız ve kangren olmuş bu sorunu, Mudanya ve bazıları açısından Mudanya’ya ceza verilme haline dönüşen bu problem çözüme kavuşacaktır. Bugünden sonra Bursa’nın gündeminde olacaktır. Yasalar çerçevesinde gerekli suç duyuruları yapılacak, önümüzdeki yaz, Mudanyalı hemşehrilerimiz ve Mudanya sahillerimiz bu çirkin görüntüyü yaşamayacak” dedi.