Arap Dünyası Mersin?de Buluştu

Arap Dünyası Mersin?de Buluştu

Haber Ajansı Yayın Grubu

Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, Mersin’de ilki gerçekletirilen 1’inci Türk-Arap Ekonomi Zirvesi’ne katld.  Zirvede söz alan Bakan Kocamaz, ekonomi ile siyasetin birbirinden bamsz olamayacan ifade ederek, “20’nci yüzyl boyunca ve içinde bulunduumuz 21’inci yüzylda ortaya çkan küresel siyasi krizlerin neredeyse tamamnn arka plannda ekonomik çkar mücadelesi yatmaktadr” dedi.

Kalknma Bakanl himayesi, Mersin Valilii koordinasyonunda, Türkiye Yatrm Destek ve Tantm Ajans, Çukurova Kalknma Ajans ve Türk-Arap adamlar Dernei tarafndan ortaklaa düzenlenen 1’inci Türk-Arap Ekonomi Zirvesi, Mersin’de balad. 13 Ocak’a kadar devam edecek zirvenin açlna Kalknma Bakan Lütfi Elvan, Yemen Sanayi ve Ticaret Bakan Mohammed Abdulwahid Almaitami, Mersin Valisi Ali hsan Su, Mersin Büyükehir Belediye Bakan Burhanettin Kocamaz, Çukurova Kalknma Ajans Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altnsu, TURAB Bakan Canan Sunay, birçok ülkenin büyükelçisi, bakonsoloslar, rektörler, bürokrat ve i adamlar ile oda ve kurulularn temsilcileri katld.

Kalknma Bakan Lütfi Elvan zirvede yapt konumada 1’inci Türk-Arap Ekonomi Zirvesi’nin bütün ülkeler için hayrl olmasn diledi ve Türkiye’nin son 6 ylda en büyük büyüme oranna ulatn kaydetti. Kalknma Bakan Elvan, zirveye Türkiye dâhil 17 ülkenin katlm gösterdiini ifade ederek, “Bizler ayn corafyann insanlaryz ve ayn deerleri paylayoruz. Biz bir ve beraber olduumuz sürece baaramayacamz hiçbir ey yoktur” dedi.

Yemen Sanayi ve Ticaret Bakan Mohammed Abdulwahid Almaitami de zirvenin büyük önem arz ettiini ifade ederek, Türkiye ile derin bir iliki içerisinde olduklarn ve bu ilikinin yllardr devam ettiine vurgu yapt. Yemen Sanayi ve Ticaret Bakan Almaitami, “Ekonomik ve toplumsal ilikilerin güçlendirilmesi adna zirve büyük önem ifade ediyor” diye konutu.

Mersin Valisi Ali hsan Su ise Türk-Arap ülkeleri arasnda ortak tarihsel bir geçmiin var olduunu dile getirerek, “1. Türk-Arap Ekonomi Zirvesi’nin daha da büyümesini temenni ediyorum ve verimli geçmesini diliyorum” ifadelerini kulland.

“Mersin, Dou Akdeniz ve Ortadou’nun en önemli lojistik merkezi olacak”

1.Türk-Arap Ekonomi Zirvesi’nin Mersin’de gerçeklemesinde emei geçen TURAB’a teekkürlerini ileten Bakan Kocamaz, burada yapt konumada “321 kilometrelik sahil eridi, benzersiz tarihî eserleriyle ülkemizin önde gelen kültür ve turizm kentlerinden biri olan Mersin, organize sanayi bölgeleri, serbest bölgesi ve lojistik imkânlaryla tam bir cazibe merkezidir. Ülkemizin ya meyve üretiminin yüzde 11’ini, muz üretiminin yüzde 72’sini, çilek üretiminin yüzde 35’ini, limon üretimininse yüzde 57’sini karlayan emsalsiz bir tarm kenti olan ilimiz; üniversitesi, Teknoloji Gelitirme Bölgesi ve AR- GE çalmalaryla, gelimeye açk bir teknoloji kentidir. Uluslararas liman ve yapm devam eden Yenice Lojistik Üssü ile alannda rakipsiz duruma gelecek olan ilimiz, çok ksa bir süre sonra Dou Akdeniz ve Ortadou’nun en önemli lojistik merkezi olacaktr” dedi.

Çukurova Bölgesel Havaalan’nn Mersin’in bölgede d ticaretin merkez üssü olarak anlmasnda önemli rol üstleneceinden bahseden Bakan Kocamaz, kente birçok katk salamas planlanan havaalannn bir an önce tamamlanarak hizmete açlmasn beklediklerini dile getirdi.

“Bu ate tüm dünyay kül eder”

Üç gün süreyle üst yöneticiler, akademisyenler ve reel sektör temsilcileri tarafndan konunun teknik boyutlarnn görüüleceini kaydeden Bakan Kocamaz, “Katlmclar, sadece panellerde deil, yapacaklar ikili görümelerde iin ekonomik boyutunu her yönüyle ele alacaklar. Bu nedenle ben, konunun bir baka yönüne, belki de en önemli dinamiklerinden birine dikkatleri çekmek istiyorum. Evet, Kudüs’ten söz ediyorum, sadece Yahudilerin deil, üç evrensel dinin ortak deerinden, kutsal mekânndan söz ediyorum. slam’n ilk kblesi Beyt-ül Makdis’e ev sahiplii yapan, Arapça anlam en uzak mescid olsa da bizim ve tüm slam Alemi’nin yüreinin tam ortasnda ahdamar gibi atan mazlum, yaral, tedirgin Kudüs’ten söz ediyorum” eklinde konutu.

srail’in Kudüs’ü bakenti olarak ilan etmesi, ABD yönetiminin buna destek vermesi ve konunun BM Genel Kurulu’ndan ezici bir çounlukla reddedilmesi srasnda ve sonrasnda yaananlarn ekonomik hesaplar da altüst ettiinden söz eden Bakan Kocamaz, “Uluslararas hukuku hiçe sayan bu açk ihlal, doal olarak bölgemizdeki istikrar da olumsuz etkileyebilecek bir süreci balatt. üphesiz ekonomi ile siyaset birbirinden bamsz deildir. Hatta 20. yüzyl boyunca ve içinde bulunduumuz 21. yüzylda ortaya çkan küresel siyasi krizlerin neredeyse tamamnn arka plannda ekonomik çkar mücadelesi yatmaktadr. Ekonomik dinamiklerin ve çkar önceliklerinin ekil verdii olumsuz siyasi gelimeleri, insan odakl küresel yaklamlarla tam tersine çevirebiliriz. Bir yerde bar yoksa az tad yoktur. Kimse kan gölünde saltanat kay gezdirmeye kalkmasn. Bu ate sadece Kudüs’teki Müslümanlar deil, tüm dünyay yakp kül eder” ifadelerini kulland.

Bakan Kocamaz: “Yaananlar insanlk dram”

Bir araya gelen i insanlarnn savatan deil bartan kazanan, krizden deil huzurdan beslenen insanlar olduunu belirten Bakan Kocamaz,  “Kudüs’ün kymetini ve tad anlam, herkesten önce sizler bilirsiniz. Bu nedenle dünya barnn en önemli sklet merkezlerinden biri olan Kudüs’e elbirliiyle bizler sahip çkmak zorundayz. 1. Türk-Arap adamlar Zirvesi’ni bu yolda önemli bir frsat olarak görüyoruz. Savan ve zulmün sonuçlarn bizler Mersin’de çok iyi gözlemliyoruz. Bugün Mersin’de 300 binden fazla Suriyeli mülteci var. Suriye’deki Bayrbucak Türkmenlerinin durumu da hepimizin malumu. sadece ekonomik yükten ibaret deil. Ortada yerini yurdunu terk etmek zorunda kalm yüzbinlerce insan var. Yaananlar bir insanlk dramdr. ‘Dünya barn dünya nimetlerini paylaanlar düünsün’ diyemeyiz. Onlar zaten kaostan besleniyorlar, bar deil daha çok sava, silahszlanma deil daha çok silah satmak istiyorlar” diye konutu.

Bakan Kocamaz, konumasnda 1.Türk-Arap Ekonomi Zirvesi’nin, Türk-Arap corafyas i dünyasna çok önemli katklar salayacan düündüünü belirtti ve “Zirvenin, bir arada yaama kültürünün en güzel timsali olan Mersin’de kurulacak olumlu, verimli ve bar dolu ibirliklerine kap açmasn diliyorum. Bugün bizleri bir araya getiren 1. Türk-Arap adamlar Zirvesi’nin, ilimize, ülkemize, Arap corafyasna ve tüm insanla güzellikler getirmesini, mazlum Kudüs’ün yüzünü en ksa sürede güldürmesini temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.

TURAB Bakan Canan Sunay ise 1. Türk-Arap Ekonomi Zirvesi’nin gelecek yl Lübnan’da yaplacan sözlerine ekleyerek, zirvenin geleneksel hale getirileceinin müjdesini verdi.